Home » Tidningsnummer » Budskapet 05 » Ninni Kronberg – Torrmjölkens okända uppfinnare

Ninni Kronberg – Torrmjölkens okända uppfinnare

Maria Johanna (Ninni) Kronberg föddes 1874 i Gävle. Hon var en näringsfysiolog och år 1933 uppfann hon torrmjölken. Under denna tid i Sverige var det för mycket mjölk som producerades och pga. kort hållbarhet så kunde man ej frakta mjölken utomlands innan den blev dålig. Ninni Kronberg kom på hur man kunde torka mjölken och hur man skulle behandla den. Detta var en början på det kända svenska företaget ”Semper”.

Ninni Kronberg tog patent på sin idé, både i Sverige (1937), Kanada (1936) och USA (1938). Hon fick även ett statsunderstöd av jordbruksdepartementet då de ansåg att hennes uppfinning var så pass viktig, men detta endast om ett svenskt företag fick bildas för att producera produkten.

Finansmannen Axel Wenner-Gren startade det internationella företaget Semper AB år 1939. Företaget Semper finns än idag och det producerar bl. a. välling och barnmat. Semper betyder ”alltid” på latin och de är kända för att producera nya produkter och bedriva forskning.

 

Referenser:

www.nrm.se

www.historiesajten.se

Maria Johanna (Ninni) Kronberg föddes 1874 i Gävle. Hon var en näringsfysiolog och år 1933 uppfann hon torrmjölken. Under denna tid i Sverige var det för mycket mjölk som producerades och pga. kort hållbarhet så kunde man ej frakta mjölken utomlands innan den blev dålig. Ninni Kronberg kom på hur man kunde torka mjölken och hur man skulle behandla den. Detta var en början på det kända svenska företaget ”Semper”. Ninni Kronberg tog patent på sin idé, både i Sverige (1937), Kanada (1936) och USA (1938). Hon fick även ett statsunderstöd av jordbruksdepartementet då de ansåg att hennes uppfinning var…

Review Overview

User Rating: 4.32 ( 3 votes)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte att publiceras. behövliga fält är markerade Required fields are marked *

*

x

Check Also

Mohammed Knut Bernström – Svensk diplomat och koranöversättare

Knut Bernström föddes i Saltsjöbaden i södra Stockholm år 1919. Knut kom från en familj ...