ArtiklarDagens Muslim 52Tidningsnummer

Abdulrazak Gurnah – Vinnare av Nobelpriset i litteratur 2021

Abdulrazak Gurnah, född 1948 på den afrikanska ön Zanzibar, är en romanförfattare, litteraturkritiker och professor i litteratur vid universitetet Kent i England. Han blev ensam vinnare av Nobelpriset i litteratur år 2021.
Abdulrazak kom som flykting till England i slutet på 60-talet då han vid 18 års ålder flydde till England på grund av en våldsam revolt. Han flydde från en förtryckande regering som förföljde den arabiska muslimska gemenskapen som han tillhörde.
År 1987 publicerades hans första bok, som var romanen Memory of Departure, som handlar om den 15-årige Hassan Omar som lever i en problemfamilj i Östafrika, men senare lämnar familjen för att bo hos sin farbror i Nairobi där han finner en större värld.
Den historiska romanen Paradise som publicerades 1994 var avgörande för beslutet om att tilldela Abdulrazak Nobelpriset i litteratur. Paradise hade tidigare nominerats för Booker Prize och Whitbread Prize. Paradise handlar om en pojke som heter Yusuf som bor i ett östafrikanskt land, och som ärrats av kolonialism. I berättelsen blir Yusuf tvungen att följa med en affärsman på en resa.
När Abdulrazak bodde i Zanzibar inspirerades han av Koranen och arabisk och persisk poesi, såsom ”Tusen och en natt”. Men det är engelska böcker som mest präglat hans verk.
Abdulrazak, som på torsdagen den 7 oktober 2021 vann Nobel-

priset i litteratur, är den första svarta författaren som vunnit det priset sedan Toni Morrison vann priset år 1993. Det har gått mer än ett decennium sedan en afrikan vann priset. År 2007 vann den brittiska och zimbabwiska novellisten Doris Lessing priset.
Journalisten Greta Thurfjell skrev på Dagens Nyheter att 95 av de 117 Nobelpristagarna i litteratur varit från Europa eller Nordamerika, och att endast 16 av vinnarna varit kvinnor.
Motiveringen för att Abdulrazak fick priset var ”för att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter”.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button