ArtikelserieArtiklarDagens Muslim 14Lyckans hörna

Lyckans hörna 2- Godhet

3. Vi ogillar det onda.
På samma sätt som vi helt naturligt drivs till det goda så drivs vi också bort från det onda. Handlar du gott så mår du bra, annars inte. Den som gör dig en tjänst känner du dig skyldig att tacka. Om du visar personen otacksamhet kan du aldrig må bra av det.
Om du exempelvis tänker på hur mycket dina föräldrar lidit för att få dig från att ha varit ett litet embryo till den du idag är kommer du fram till att deras tjänster är otaliga. De vakade dag och natt för att ta hand om oss, därför måste tacksamheten mot dem också vara enorm.
Den som visar föräldrarna otacksamhet och kanske även oartighet har i första hand skadat sin personliga utveckling och sårat de som älskade en över allt annat. Kan en sådan individ må bra av dessa brott? Aldrig! Anledningen är att personen har tagit giftiga doser; ondska.

Ekvationen är enkel; Brist på godhet låter vår själ vissna och minimerar lyckokänsla. Onda handlingar utökar vår depression och skadar vår person.

4. Det finns godheter och ondska, som vi inte är överens om.
Vi är skyldiga att granska våra värderingar som andra inte håller med oss om. Våra värderingar och syn på livet ligger till grund för hur vi ser och tolkar olika handlingar.
Det gäller därför att ha en korrekt livsåskådning samt studera och diskutera våra värderingar utifrån den. Tills det är vi pliktiga att vara försiktiga och handla efter vad vi verkligen tror vara gott. När vi gör det kommer Gud att hjälpa oss att kunna skilja mellan vad som ser ut att vara gott och vad som verkligen är det.
Motsatsen är också giltig, dvs. när vi gör det som vi tror vara ont kommer vi gradvis att förlora vår insikt och förmåga att skilja mellan gott och ont. Den som vill vara lycklig, bör därför alltid vara vaksam och välja bra om inte den bästa handlingen!

 

 


I denna artikelserie, som riktar sig till yngre läsare, behandlas vad människan behöver för ett lyckligt liv.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button