Dagens Muslim 08Svenska personligheter

Astrid Lindgren – en av Sveriges mest älskade barnboksförfattare

Astrid Anna Emilia Lindgren föddes år 1907 i Vimmerby. Astrid Lindgren är Sveriges mest välkända författare och hennes berättelser går över gränser såsom ålder, geografi, politik och etnicitet. Astrid är känd världen över och hennes böcker har blivit översatta till över hundra olika språk. Hon är även känd som samhällskritiker och debattör med stark integritet och pondus.

Astrid växte upp i en bondefamilj. Hon hade en bror vid namn Gunnar och två systrar vid namn Stina och Ingegerd. Astrids barndom var kärleksfull och trygg och sägs vara en av grunderna till att hon kunde utveckla sitt författarskap. Vid 18 års ålder flyttade Astrid till Stockholm och utbildade sig till sekreterare. Ett par år efter detta gifte hon sig med Sture Lindgren.
I skolan blev Astrid snabbt känd för sina enastående berättelser och det fortsatte under den tiden som hon arbetade som volontär på Vimmerby tidning. Astrid blev mamma vid ung ålder och det var driften att få det bättre ställt som gjorde att hon började skriva noveller och barnböcker.

Astrid skrev många böcker, såsom Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket. Historien om Pippi Långstrump började under 2:a världskriget och det var till dottern Karin som hon berättade om hennes äventyr. Sedan skrevs dessa berättelser ner och julen 1945 kom första boken om Pippi ut. Den stora bokbolaget Bonniers tyckte Pippi var alldeles för tokig och ville inte publicera hennes berättelser. Även Sveriges första professor i pedagogik sa att Pippi var ”något obehagligt för själen” och att hon ”uppförde sig sinnessjukt”. Trots dess hårda kritik blev Pippi känd världen över redan året efter.

Samhällsintresserad som Astrid var hela livet fortsatte hon skriva debattartiklar i tidningar även vid en hög ålder.
Vid hennes död år 2002 sörjde Sverige, världen och över 100 000 människor närvarade på begravningen. Sveriges röst, som ständigt påminde befolkningen om hur viktigt det är att vara ”en människa och ingen liten lort”, hade tagit sina sista andetag och idag lever hennes ord och kärlek kvar genom alla hennes världskända berättelser.

Review Overview

User Rating: 4.32 ( 3 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button