Budskapet 04Svenska personligheter

Carl von Linne bevisade det som redan stod skrivet i den Heliga Koranen

Carl von Linné även kallad ”Botanikens fader” föddes i Småland den 13 maj år 1707. Vid hans födsel var hans namn Carl Linnaeus och det var först efter att kungen gett Carl adel status som han fick efternamnet von Linné.

Carls farfar och fader var båda präster. Hans fader Nils Linnaeus önskade att Carl skulle gå i hans fotspår och även han bli präst. Carls intresse låg dock inte i teologi och hebreiska utan hans intresse för växter och natur fanns redan ifrån en tidig ålder. Vid 5 års ålder hade han sitt eget trädgårdsland. Hans fader hade också intresse för botanik och trädgårdsodling och man kan lätt förstå att det är ifrån honom hans intresse växte vidare. Vid nio års ålder var det endast hans intresse för stenar, växter och insekter som tog plats i skolan och de andra ämnerna i skolan blev knappt godkända.
När tiden kom för val inför universitetsstudier var det efter att Carls naturkunskapslärare pratat med föräldrarna som Carl fick börja studera till läkare. Först då ändrades hans studieresultat och de blev genast bättre när han fick ägna sig åt sitt intresse med natur och biologi.

Carl von Linne kom bl. a. fram till att växter var av två kön, precis som den Heliga Koranen nämner

Carl började sina studier vid Lunds universitet som läkarstudent. Men redan efter ett år fick han råd om att förflytta sig till Uppsala universitet. I Uppsala fick han snabbt inflyteserika vänner och en av dessa var hans professor Olof Rudbeck. Olof Rudbeck såg efter Carl och hjälpte honom med att erhålla stipendium. När Olof själv behövde ta tjänstledigt fick Carl i uppdrag att hålla föreläsningar om botanik.

 

Carl von Linne var biolog, läkare och författare. Han gjorde många resor runt om i Sverige där han forskade kring växter, naturen, insekter och Sveriges urbefolkning Samerna. Detta ledde så småningom till ett av hans mest kända verk och därav han fick sin titel som adel. Flora Lapponica var det verk som gav kännedom om växterna och vegetationen runt om i okända trakter. Carl von Linne kom bl. a. fram till att växter var av två kön, precis som den Heliga Koranen nämner:

”Och det är Han som har brett ut jordens yta och sänkt ned i den fast förankrade berg och låtit den genomkorsas av floder. Och åt alla växter på jorden har Han gett två kön. Han sveper in dagen i natt. Helt visst ligger det budskap i detta till människor som tänker. ” (kapitlet Åskan, vers 3)

I svenska termer brukar man säga: ”Gud skapade och Linné ordnade.”

 

 

Referenser:

www.nrm.se

www.historiesajten.se

Review Overview

User Rating: 3.08 ( 5 votes)

Related Articles

2 Comments

  1. Det är svenskarna som är Sveriges urbefolkning. Samerna har sedan urminnes tider bara bott i norra Sverige, inte i södra Sverige. Samernas land kallas Sapmi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button