Dagens Muslim 27Svenska personligheterTidningsnummer

Alva Myrdal

Nobels fredspristagare 1982

Alva Myrdal, född som Alva Reimer 1902 i Uppsala, död 1986 i Stockholm, var en svensk skribent, socialdemokratisk politiker, riksdagsledamot, statsråd och diplomat. Hon var minister 1966–1973 och mottog även Nobels fredspris år 1982 tillsammans med mexikanaren Alfonso García Robles.

Bildkälla: imsvintagephotos.com

Myrdals bedrev akademiska studier inom psykologi och familjesociologi. Hon tog även en filosofie kandidatexamen i Stockholm 1924. Hon gjorde sig bl.a. känd för att kämpa för kvinnors rättigheter, men var även väldigt involverad i familjepolitik och befolkningsfrågan. Hon arbetade för FN och UNESCO och var svensk ambassadör i Indien från 1955.

Det var när hon var minister för regeringen och jobbade för avveckling av atombomber som hon stod ut som en pionjär. Som en representant för ett neutralt allierat Sverige kämpade hon för att supermakterna skulle rusta ned sina atomvapenarsenaler och att Europa skulle vara fritt från kärnvapen. Hon var med och grundade Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI) år 1966.

Efter Myrdals bortgång år 1986 höll den dåvarande statsministern Olof Palme ett tal vid hennes begravning i Storkyrkan i Stockholm. Efter begravningen hölls en stor fredsdemonstration för att hedra henne.
Alva Myrdal ligger begravd på Norra begravningsplatsen i Stockholm.

Review Overview

User Rating: 4.32 ( 3 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button