ArtiklarDagens Muslim 44Tidningsnummer

En kvinna med EN central roll

Zeynab bint Ali (fvmh) var dotter till Ali ibn Abi Taleb (fvmh) och Fatima Al-Zahraa (fvmh). Profeten Mohammed (gvhf) var hennes farfar och hon är därför en del av Ahl al-Bayt. Zeynab är det tredje barnet till Ali ibn Abi Taleb (fvmh) och hon föddes 5 Hijri den 5:e Jumada al-Awwal vilket motsvarar året 626 den 3:e augusti enligt gregoriansk kalender.
Zeynab (fvmh) är en förebild för alla kvinnor och ett perfekt exempel på hur en muslimsk kvinna kan spela en central roll i samhället. I många fall kan en kvinna uppvisa större styrka än en man, vilket var uppenbart hos Zeynab (fvmh). När hon stod emot en av historiens största tyranner Yazid ibn Muawia som var känd för sitt extrema hat emot islam och utövande av våld mot oskyldiga människor. Hon bemötte hatet och våldet med både visdom och lugn, trotts att hennes närmaste hade blivit oskyldigt mördade under Ashura dagen. Denna stora tragedi inträffade år 61 hijri den 10:e Muharram, och är fortfarande en sorgens dag för många muslimer runtom i världen.

Tragedin inträffade i Karbala där Zeynab (fvmh) befann sig tillsammans med sin familj, anhöriga och följare till hennes bror Imam Al-Hussein (fvmh). Efter denna tragedi blev dom alla tvingade av Yazids armé att följa med till palatset där Yazid befann sig i Damaskus. Där uppvisade Zeynab (fvmh) sina egenskaper såsom visdom, mod och kärlek. Med hennes visdom så krossade hon den förvrängda bilden av islam som Yazid och hans far Muawia skapat. Dom rättfärdigade deras styre genom att påstå att dom har rätten att efterträda profeten Mohammed (gvfh).
Deras rikedomar och makt ökade på bekostnad av andra människor. Zeynab (fvmh) talade till Yazid och hans anhängare i palatset och där beskrev hon tydligt att hans styre inte är rättfärdigat inom islam. Denna islam ser vi tyvärr än idag i form av ISIS som rättfärdigar deras onda handlingar i islams namn. Islams sanna lära är att alla människor ska leva i fred och i ett rättvist samhälle.

Review Overview

User Rating: 4.36 ( 17 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button