ArtiklarDagens Muslim 33LedarartiklarTidningsnummer

Vad har den heliga kärlekens mångmiljonparad för budskap?

Arbain betyder fyrtio och syftar på ett besök som de troende gör till imam Husseins (frid vare med honom) helgedom, fyrtio dagar efter Ashura-dagen. Besöket äger rum den 20:e Safar i den islamiska månkalander och detta år sammanfaller med den 20:e okt 2019.
Varje år går cirka 15 miljoner, varav de flesta är från Irak, mot Karbala. Det är miljoner från jordens alla hörn som deltar i historiens antagligen största parad. Deltagarna visar sin lojalitet mot imam Hussein (fvmh), hans kamp och uppror och annat som han stod upp för.
Många kristna och mendaéer, präster och lekmän, religiösa och icke-religiösa, shia- såväl som sunnimuslimer går flera tiotals och ibland flera hundra kilometer mot helgedomen. Alla går mot samma mål och drivs av kärlek till en speciell man och de principer som han försvarade.
Den kristne som lyfter upp sitt stora kors går sida vid sida vid muslimen. Vägarna mot Karbala är fyllda med tält. Folk kan sova och få mat gratis. De som delar ut är inte endast rika och unga. Det är även fattiga och gamla som vill hjälpa enligt sin förmåga. De masserar fötterna på folk som är på väg till imam Hussein (fvmh) medan de med ord och handling välkomnar de som vill besöka imam Hussein (fvmh).
Denna, på alla sätt, unika parad bör uppmärksammas av världsmedian. Den har många budskap med sig. Vi uppmanar muslimer såväl som icke-muslimer att stanna till och tänka på: varför älskar alla dessa besökare imam Hussein (fvmh)?
Svaret är enkelt, folk ser självuppoffring, kärlek, sanning, medmänsklighet, uppriktighet och alla dygder som vi människor beundrar och drömmer om.
Vi uppmanar också dem som kritiserar islam att studera imam Hussein (fvmh) och hans uppror. De kommer villigt eller ovilligt att börja älska imamen. Sedan kan de testa att vara med i denna parad. De kommer att välkomnas av muslimer som kommer med vad de har för att bjuda på. De välkomnar främmande deltagare i paraden till sina öppna hem, något som de inte kunde göra om det inte hade kärleksfulla öppna hjärtan.
Arbains parad drivs av kärlek till det goda och påverkar alla deltagare på ett mirakulöst sätt, den driver med kärlekens ljus ut hatets mörker från folks hjärtan. Mörkrents krafter manifesterade i form av terrororganisationen al-Qaida och ISIS försökte förgäves att med flera självmordsbombningar stoppa paraden. Andra inte riktigt välvilliga krafter ignorerar Arbains fascinerande mångmiljon-parad och även hur hundramiljontals shiamuslimer sörjer imam Hussein (fvmh). De väljer istället att fokusera sina kameror på några tusen shiamuslimer som felaktigt nog slår sig blodiga under Ashura.

Människor idag behöver förstå vad islam står för och vad den har att erbjuda mänskligheten och Arbain-paraden är ett bidrag till en sådan förståelse. Den har tusentals scener som uppmanar varje intellektuell individ att häpna. Vad kan kärleken egentligen göra med våra själar? Den låter oss stå ut med svårigheter och lär oss självuppoffring och samhörighetskänsla med folk som vi aldrig träffat eller som inte ens tillhör vår religion.

Det är en viktig känsla som denna heliga kärleksparad meddelar, inte minst i en värld där folk har tröttnat på att vara ensamma och inåtvända. Men vad är det för samhörighet folk känner med varandra när de är från olika länder och ibland även religioner?
Vi lever i en värld med många problem. Nationer och makter, samhällen och familjer är splittrade. Splittringen finns även inombords och plågar vårt inre. Det kanske första budskapet som Arbain påminner oss om är att vi människor älskar det goda. Godheten förenar och låter oss vara måna om varandra. När vi har insett detta bör vi vara rationella och försöka förstå vari det goda består.

Arbain är också religionens fredliga parad som visade att trots hatattacker mot den slår dess deltagare inte tillbaka. Den skapar sämja och harmoni mellan människor och påminner oss om att vi är en unik varelse som älskar en färd mot vår perfektion. Den lär oss att bakom alla våra färger och olikheter finns en unik sida som vi alla delar med varandra. Vi alla är Guds älskade människor och bör stödja varandra att komma närmare honom. Något som kräver vaksamhet, insikt, entusiasm och leder till att vi människor blir rädda om varandra och är redo att offra för att andra skall må bra. Imam Hussein (fvmh) och hans sjuttiotal följeslagare manifesterade den maximala formen av självuppoffring för att mänskligheten skall kunna förstå vad islam står för och inte behöva plågas av tyrannen Yazid samt tyranniska och mörka krafter.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button