Dagens Muslim 21Svenska personligheter

Gustav II Adolf – Mannen som gjorde Sverige till en stor makt

Bildkälla: Wikipedia.org

Gustav II Adolf föddes på Stockholms slott år 1594 den 9 november. Hans uppfostran var rejäl och han lärde sig latin, holländska, franska och italienska. Retorik och krigskonst var andra ämnen som han studerade.
Vid 16 års ålder dog hans fader Karl IX och landet som han lämnade efter sig var på uppgång, men tyvärr så var den svenska adeln inte på Gustav II Adolfs sida då hans fader hade avrättat många av släkten Vasa under Linköpings blodbad.
Vid 17 års ålder kröntes han till kung och han var väl förberedd inför sin uppgift som kung.
Sverige låg i krig med Ryssland, Polen och Danmark. I det ryska kriget gick Sverige ut som vinnare och utökningen av den svenska lands marken ökade. Kung Gustav II Adolf började bygga ut Sveriges byråkrati tillsammans med fadern av byråkratin i Sverige, även kallad Axel Oxenstierna. Det var främst genom att bygga upp system av ämbetsverk, domstolar och inrättande av gymnasium. Man byggde även ut Uppsala universitet.
Gustav II Adolf var kallad för ”Lejonet från Norden.” Hans död inträffade den 6 november år 1632 när han var 37 år gammal. Det finns även två torg i Sverige som är uppkallade efter Gustav II Adolf.
Det ena ligger i Norrmalm som var dåtidens stadskärna. Torget har haft en rad olika betydelser genom historien såsom grustag, hantverkarsamhälle och manifestationer.
Det andra torget ligger i Göteborgs centrala delar i Nordstan.
Innan statyn av kung Gustav II Adolf placerades där användes torget som salutorg, och idag är torget omgivet av Börsen, Stadshuset, Wenngrenska huset och Rådhuset.

Review Overview

User Rating: 4.32 ( 3 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button