Dagens Muslim 19Svenska personligheter

Alfred Nobel – Svensk uppfinnare och Nobelprisets stiftare

Alfred Nobel föddes i Stockholm år 1833 och han levde fram till år 1896. Hans fader Immanuel Nobel var en känd uppfinnare och det var genom hans väg som Alfred Nobel idag är känd som Nobelprisets stiftare och som uppfinnare av dynamiten och hans sinne för affärer blir sällan nämnt. Trots detta byggde Alfred Nobel upp företag i olika länder i koppling till hans uppfinningar.
Vid nio års ålder flyttade Alfred med mor och bror till Sankt Petersburg då hans far redan arbetade där åt den ryska försvarsmakten. Fadern Immanuel tillverkade undervattenminor och hans verksamhet gick bra och detta ledde till att Alfred fick privat undervisning hemma.

Alfreds Nobels många andra uppfinningar var bl.a. att han utvecklade ett konstsilke, byggde världens första aluminiumbåt och skapade den första cykeln med flera växlar, den så kallade Svea-velocipeden.
Sin sista tid spenderade han i Italien i San Remo där han hade bosatt sig. Den 10 december år 1896 tog han sina sista andetag och han var då en mycket förmögen man. Utan fru och barn så skapades hans sista ide; Nobelpriset, det pris som ges ut för att belöna människor som bidragit till ”mänsklighetens största nytta.”

 

Review Overview

User Rating: 4.32 ( 3 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button