ArtiklarDagens Muslim 60NyheterTidningsnummer

Nacka-hijabi, aktiv i Stockholms moské, blir ny ordförande för studieförbundet Ibn Rushd

Zainab Marrakchi tillträder som förbundsordförande för det muslimska studieförbundet Ibn Rushd efter tio år i styrelsen varav sex som viceordförande. Bakom sig har hon ett långt engagemang inom den muslimska folkrörelsen.

– Jag kan inte komma ihåg en tid när jag inte varit med i en studiecirkel. Här har jag mött andra troende och etniska grupper, och andra föreningsengagerade och jag bär med mig mötet med dem hela tiden. Folkbildningen tränar oss i hur vi leder och möter individer, den utmanar oss att inte bara präglas av våra egna idéer så att vi vågar testa nya tankar och vara nyfikna, berättar Zainab.

Ibn Rushd är ett studieför
bund med fokus på
mångfald

Sitt första möte med folkbildningen hade Zainab redan som barn. Senare har hon exempelvis varit ordförande för muslimska kvinnoföreningen och tagit initiativ till det årliga jämställdhetsforumet ”Banati”, för och av muslimska kvinnor. Idag är hon även aktiv i den lokala församlingens styrelse i Stockholms moské.
– Det ger otroligt mycket att få jobba med människor som är ifrån samma församling. Men ett Ibn Rushd-engagemang är annorlunda, här är fokus på det strategiska ledarskapet.

I bilden, Zainab Marrakchi med Anna Waara, förbundschef och Muse Yusuf, distriktschef i Stockholm-Uppsala.

Framåt ser Zainab stora utmaningar för Ibn Rushd och folkbildningen som hon vill ta sig an i sin nya roll som förbundsordförande:
– [Det politiska klimatet] kräver att Ibn Rushd fortsätter visa att vi är en samhällsaktör att räkna med. Vårt progressiva arbete måste synliggöras ännu mer, inte bara för studieförbundets skull, utan för att vi måste stå fast i vår vision som stolta muslimer och självklara medborgare i Sverige. Ibn Rushds roll i det är att tillgängliggöra folkbildningsverktygen vi har till fler och göra konkreta satsningar på våra medlemsorganisationer för att stärka dem i en mer allvarlig tid. Bildningsresan handlar om makt genom kunskap. Oavsett vem man är.

Ibn Rushd är ett studieförbund med fokus på mångfald, rättigheter och livsåskådning och har närmare 100 medlemsföreningar och samverkanspartners runt om i landet. Flera populära verksamheter inkluderar cirklar om föräldraskap, barns lärande, arabiska och om koranen.
Andra viktiga verksamheter fokuserar på imamen som demokratibärare, valdeltagande på olika språk och inkludering för nyanlända. Cirka 14 000 deltagare och nära hundra tusen kulturbesökare deltar i Ibn Rushds verksamhet varje år.

Vill du veta hur du kan bli engagerad? Kontakta info@ibnrushd.se

User Rating: 4.66 ( 4 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button