Home » Tidningsnummer » Dagens Muslim 15 » Gustav Vasa – kungen som enade Sverige
Bildkälla: svd.se

Gustav Vasa – kungen som enade Sverige

Gustav Vasa Eriksson var kung i Sverige år 1523-1560. Han fick makt i Sverige i samband med upproret mot den danske tyrannen Kristian II efter Stockholms blodbad i Gamla stan i Stockholm.
Gustav tillhörde Vasaätten, som kom att regera i ett enat Sverige som kungar vars tron gick i arv. Gustavs regering är känd för ett stabilt styre genom hela landet. Sveriges nationaldag infaller den 6 juni, den dag då Gustav valdes till kung av riksdagen år 1523, eftersom Gustav Vasa anses ha grundat ett självständigt Sverige den dagen.

Från och med slutet på 1800-talet har han upphöjts till Sveriges landsfader och blivit en viktig symbol för Sverige. Kritiker menar dock att Gustav Vasa i jakt på mer makt var brutal och hänsynslös mot sina motståndare och bl. a. använde sig av intensiv propaganda för att befästa sin makt i landet.

ustav Vasa Eriksson var kung i Sverige år 1523-1560. Han fick makt i Sverige i samband med upproret mot den danske tyrannen Kristian II efter Stockholms blodbad i Gamla stan i Stockholm. Gustav tillhörde Vasaätten, som kom att regera i ett enat Sverige som kungar vars tron gick i arv. Gustavs regering är känd för ett stabilt styre genom hela landet. Sveriges nationaldag infaller den 6 juni, den dag då Gustav valdes till kung av riksdagen år 1523, eftersom Gustav Vasa anses ha grundat ett självständigt Sverige den dagen. Från och med slutet på 1800-talet har han upphöjts till Sveriges…

Review Overview

User Rating: 4.32 ( 3 votes)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte att publiceras. behövliga fält är markerade Required fields are marked *

*

x

Check Also

Mohammed Knut Bernström – Svensk diplomat och koranöversättare

Knut Bernström föddes i Saltsjöbaden i södra Stockholm år 1919. Knut kom från en familj ...