ArtikelserieArtiklarDagens Muslim 32HälsohörnaTidningsnummer

Hälsohörna 18 – Lugna ner dig!

Både psykiska, såsom stress, och fysiska tillstånd, såsom hjärtattack, gör att kroppens tempo kan gå upp och stanna vid den höga abnorma funktionsnivån. T.ex. hjärtat slår fort under en längre period. Abnormt högt tempo i kroppens funktioner leder bl.a. till värre hälsa och tidigare död. Det finns flera behandlingar som studier visat kan lugna ner kroppens tempo. En enkel metod som man själv kan utföra när som helst och var som helst är genom det s k ”Paced Deep Breathing”, dvs stimulerad djup andning.

Metoden är enligt följande:
1.Ta ett djupt andetag genom näsan i 1–5 sekunder.
2.Håll andan i 1-2 sekunder.
3.Andas ut genom munnen, men med snäva läppar, som om du blåser i ett sugrör. Detta skall vara mellan 1–7 sekunder.

Upprepa ovan i ca 1 minut, eller efter behov. Men inte mer än ett par minuter. Detta kan upprepas flera gånger under dagen, alltefter behov.
Om du skulle känna dig yr, avsluta processen omedelbar och ligg ner.

Stimulerad djup andning kan i vissa tillfällen också hjälpa en som lider av sömnlöshet pga. stress att kunna enklare falla i sömn. Men den bästa långsiktiga botemedlet till oro och stress är underkastelse till Gud och förlitande på att det är Han som kan hjälpa en oavsett situationens omöjlighet. Detta har bevisats i olika studier. Läs t.ex. om de senaste studier om Neuropeptide Y (Tønnesen 2018).

Review Overview

User Rating: 4.83 ( 2 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button