ArtiklarDagens Muslim 55Svenska platserTidningsnummer

Svenska platser: Sollentuna kommun

Kommunen med röda vikingaskepp

Sollentuna kommun är en kommun som tillhör Stockholms län och ligger norr om Stockholms innerstad. Runt 75 000 personer bor i kommunen. Sollentuna centrum ligger i kommunens centralort Tureberg. Sollentuna kommun ligger i landskapet Uppland. Edsviken, som är en vik av Östersjön (Baltiska havet), når till kommunen.
Kommunens vapen har blå bakgrund och ett gult diagonalt område med tre röda vikingaskepp som står på stockar. Det ska ha funnits en handelsplats i Sollentuna före vikingatiden. Där drogs det skepp på stockar över land till nästa sjöled.
De första personerna bosatte sig i Sollentuna så långt bakåt i tiden som vid övergången mellan bronsålder och järnålder (runt år 500 f. Kr.). Under 1100-talet byggdes den första kyrkan i Sollentuna på gården Tunas mark.
Mitt i Sollentuna ligger Edsvik, och där finns Edsbergs slott som är daterat till år 1760. Det är gratis att besöka slottet två dagar i veckan efter lunchtid.
I Edsberg finns även Edsbergsparken där man till exempel kan promenera, grilla, träna på ett utegym, leka eller bara se på den vackra utsikten över Edsviken.

Det finns vackra naturområden i Sollentuna kommun, och det finns fyra naturreservat som har
motionsspår och utegym. Dessa naturreservat är Södra Törnskogen, Rösjöskogen, Tegelhagsskogen och Östra Järvafältet. Det finns en stor skidanläggning i Väsjöbacken där man kan åka skidor i fyra nedfarter, och det går att åka både längdskidor och långfärdsskridskor (på egen risk) på Norrvikens sjöis.
På Järvafältet finns det en gård
man kan besöka som har får, hästar, kor och grisar. Där finns det också grillplatser och ved man kan använda.

Review Overview

User Rating: 4.32 ( 3 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button