ArtiklarDagens Muslim 38Tidningsnummer

Hamed Zaheri – en vänlig och from lärd

Sheikh Hamed Zaheris bortgång den 1 mars 2020 var en sorglig händelse både för Imam Ali Islamic Centers medlemmar och för andra shiamuslimer i Sverige. Denna vänliga och fromma imam har under flera år varit aktiv i detta center och lämnat efter sig ett bestående kunskapsarv. Hans omfattande kunskap om islamisk rättsvetenskap och hans behärskning av islamisk lag och god etik var hans framstående intellektuella färdigheter. Många personer i detta center deltog i hans undervisning och program.
Sheikh Hamed Zaheri var en outtröttlig person, och han var alltid tillgänglig. Folk kunde ringa honom både dag och kväll. Jag minns att jag reste till Göteborg med honom en gång. Klockan 12 på natten ringde en person som hade stött på problem med sin fru. Sheikhen pratade med honom i cirka tjugo minuter och försökte lugna ned honom. Det var förbryllande för mig att han var på resande fot och spenderade tid med folk vid midnatt.
Bland hans andra kännetecken var att han var mån om nattbönen. Under de resor som jag var med honom har detta – att han bad nattbönen med långa qunut (då man håller upp händerna och läser åkallan) och bad för de troende – alltid varit bland resans vackraste ögonblick.
Bland hans bestående arbeten var hans ledning över Al-Thaqalayn-skolan, som är till för barn och ungdomar på söndagar i Imam Ali lslamic Center. Med stor noggrannhet och tålamod försökte han lösa de problem som fanns i skolan. Han höll i lektioner för olika åldrar och talade med varje grupp med hänsyn till deras ålder och kunskapsnivå. Enligt vad flera av hans vänner och närstående har sagt tyckte han mycket om att läsa och forska. Han var verkligen en bokvän, en man som älskade välgrundad kunskap och använde sin tid i kunskapens tjänst.
Sheikh Hamed hade också en nära och vänskaplig relation till andra islamiska församlingar. Ledningen i olika församlingar kontaktade och konsulterade honom för utveckling av sina verksamheter. Han ville att det alltid skulle råda hjärtlighet och vänlighet i församlingarna. Flera av de ansvariga i Islamiska Shiasamfunden i Sverige (ISS) betraktade honom som en kärleksfull, erfaren och omtänksam far.
Sheikh Hamed har under de senaste åren undervisat i Qoms kunskapsseminarier och många studenter har inhämtat kunskap från honom. Vi alla i Stockholm liksom andra städer känner oss skyldiga hans storhet och otaliga tjänster.
Det som nämnts ovan var några delar av hans personliga egenskaper och aktiviteter. Han hade också andra vackra kvalitéer. Vi ber Gud att förbarmar sig över honom och skänka hans familj, studenter och vänner tålamod.

Jonas Hamidi

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button