ArtiklarDagens Muslim 58Svenska platserTidningsnummer

Tännforsen – Mäktigt vattenfall i Åre

Svenska platser

Tännforsen är ett av de största vattenfallen i Sverige och ligger i ett naturreservat ungefär två mil väster om Åre i Jämtland. Dess fallhöjd är på 38 meter och den är 60 meter bred. I hundratals år har Tännforsen fascinerat turister, konstnärer och författare.
Tännforsen är sedan 1971 ett naturreservat och har sedan dess blivit ett populärt besöksmål. Vattenfallet är en del av Indalsälven och är en länk mellan Tännsjön och sjön Öster-Noren.
Det forsar mycket vatten i Tännforsen och ibland kan det ta endast 15 minuter för den att kunna fylla hela Globen i Stockholm. Under den andra halvan av maj flödar det som mest vatten under ett normalt år. Då flödar det mellan 200–400 kubikmeter vatten per sekund. Under vintern flödar det mindre vatten och forsen kan bli täckt av is. Rekordet för flödet ägde rum år 1995 då det flödade så mycket som 800 kubikmeter per sekund under vårfloden.

Runt omkring vattenfallet finns det en tät skog vars mark är täckt av mossa, vilket gör att den liknar en trollskog. Det finns även sällsynta djur och växter nära Tännforsen i och med den höga luftfuktigheten.
Man byggde en turiststation för Tännforsen under början av 1900-talet, och därmed är det enkelt att nå Tännforsen idag. Runt Tännforsen finns det en markerad vandringsled som tar ungefär 30 minuter att gå och är ungefär en kilometer lång. På sommaren kan man gå på guidade vandringsturer.
Tänk på att man inte får elda i reservatet, förutom på särskilda platser med medhavd ved eller ved som förvaltaren kört ut. I reservatet finns det bland annat parkering, toalett, torrdass, servering och vandringsled.
Tännforsen är alltid öppen för besökare och det kostar inget, men parkering kostar 30 kronor per timme.

Review Overview

User Rating: 4.32 ( 3 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button