ArtiklarDagens Muslim 44Islamiska personligheterTidningsnummer

JABIR IBN HAYYAN – Shiamuslimernas store kemist

Jabir ibn Hayyan var en shiamuslimsk kemist, filosof, matematiker, astronom, läkare, logiker och författare, och har skrivit måga verk inom dessa områden. Han föddes år 721 e.Kr. och Ibn al-Nadim och Ibn Khallikan som båda var välkända författare har nämnt att Jabir ibn Hayyan är en av Imam al-Sadiqs studenter.
Det sägs att han hade två barn som hette Abdulla och Musa och han kallades därför för Abu Abdulla eller Abu Musa. Det råder meningsskillnader bland historiker om hans födelseplats, livstid, namn, expertis och trosuppfattning, men många anser att han var shiamuslim. Det finns indikationer på att han var från Iran och föddes i staden Tus i delstaten Khorasan i norra Iran. Khorasans guvernör dödade hans far p.g.a. att han anklagades för att vara shiamuslim. Han har också levt i staden Kufa i södra Iraq under en viss period i sitt liv och därför omnämns han av vissa författare som al-Kufi (från Kufa).
Jabir anses vara den förste arabiske kemisten. Ibn al-Nadim har nämnt Jabir ibn Hayyan i sin encyklopedi Kitāb al-Fihrist. Denna encyklopedi refererar cirka 10 000 böcker och 2000 författare, och ca 150 av dessa böcker tillskrivs Jabir ibn Hayyan. Jabirs böcker var för det mesta vetenskapliga och idag är han känd av många som ”Kemins fader”.

Jabir ibn Hayyan gick bort år 813 e.Kr. i staden Kufa.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button