ArtiklarDagens Muslim 54Islamiska personligheterTidningsnummer

Damen Narjis – mor till den tolfte Imamen (GPHF)

Islamisk personlighet

Narjis (frid vare med henne) är känd för att ha varit fru till den elfte Imamen Hassan Askari (fvmh) och för att ha fött den tolfte Imamen Mahdi (må Gud påskynda hans framträdande) på 800-talet e.Kr.
Narjis har nämnts med olika namn såsom Narjis (Narciss), Susan (Iris), Saqil (eller Sayqal), Haditha (Ny), Hakima (Vis), Malika (Drottning), Rayhana (Väldoftande) och Khamt (Blomma utan taggar). Anledningen till hennes många olika namn kan ha varit att hon skulle ha en skyddad identitet gentemot tidens tyranner och förtryckare, eftersom hon skulle föda den tolfte Imamen (Gphf) i hemlighet och då hon därför skulle utsättas för fara.
Hennes historia är inte helt tydlig, men enligt den kända åsikten och vissa traditioner var hon en tjänarinna som blev tillfångatagen i ett krig och sedan kom till Imam Askaris (fvmh) ärade familj.
Man kan dela in traditioner som relaterar till Imam Mahdis (Gphf) ädla mor i fyra grupper; traditioner som presenterar den nobla damen som en romersk kungaättling (enligt en återberättelse var hon dotter till Yashu’a, son till Roms kejsare och hon anses komma från Konstantinopel), traditioner som presenterar den enastående damen som uppfostrad i damen Hakimas (Imam Jawads (fvmh) dotter) hus, traditioner som säger att hon föddes i Hakimas hus, samt traditioner som säger att hon var en svart tjänarinna.
Det har återberättats att det inte fanns några tecken på Narjis graviditet innan hon skulle föda den tolfte Imamen (Gphf). Det finns likhet med Imamens (Gphf) födelse och profeterna Abrahams och Moses (fvmd) födelser då de alla var hemliga. Eftersom det återberättats att den tolfte Imamen (Gphf) kommer att sätta stopp för tyranni och orättvisor på jorden fanns det en stor risk för att hans mor skulle fängslas och att han skulle dödas av tidens regenter om de fick veta var han fanns.
Narjis är begravd i Imam Hadis och Imam Askari (fvmd) helgedom i Samarra, Irak.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button