ArtiklarDagens Muslim 45Svenska platserTidningsnummer

Fulufjällets nationalpark

Svenska platser

I Fulufjällets nationalpark, i Älvdalens kommun i Dalarnas län, finns ett av de högsta vattenfallen i Sverige – Njupeskärs vattenfall på 93 meter. De flesta besökarna i nationalparken går och tittar på vattenfallet. Det finns en fantastisk utsikt på toppen av fallet.
Fulufjällets nationalpark invigdes år 2002, och dess yta är på 385 km2. Två tredjedelar av nationalparken består av kalfjäll och fjällslätter.
Förutom Njupeskärs vattenfall finns det flera andra sevärdheter att besöka. Några av dessa är Rösjöarna, fallet runt Gäljån, Bergådalen och naturum Fulufjället. I nationalparken finns även världens äldsta träd “Old Tjikko”, som är 9550 år gammalt. Här finns även altarringen, som är en ring av stenar.
Vid altarringen hålls det även gudstjänst i mitten av juli. Altarringen ligger 4 km från vandringsleden Tangsjöleden, som är 22,5 km lång. Det är lättast att ta sig dit under sommaren då man annars behöver snöskor eller turskidor. På sommaren behöver man bra skor eller vandrarkängor p.g.a. den långa vandringsrutten.
Det går att besöka Fulufjällets nationalpark året runt.
Under sommaren kan man spana efter älgar och titta på fåglar.
Under hösten kan man vandra i en omgivning av vackra höstfärger. Under hösten kommer det även färre besökare jämfört med sommaren och vintern. Observera att snön kan komma till nationalparken redan i oktober, och stanna kvar ända till maj.

Under vintern kan man åka skidor, vandra med snöskor, åka snöskoter och pimpla i Rösjön.
Under Fulufjällets korta vår smälter isen i sjöarna och bäckar och åar fylls med stora vattenmassor.
Man kan tälta överallt i nationalparken, förutom i zon 4 i området runt Njupeskär, Gäljån och Brottbäckstugan. Vill man bo i stuga kan man göra det vid Harrsjön, Rösjön, Björnholmssätern eller vid Tangsjön.

Bild: Dagensmuslim

Review Overview

User Rating: 4.38 ( 5 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button