ArtiklarDagens Muslim 29Tidningsnummer

Fastan – en tid för reformation

Äntligen är månaden Ramadan runt hörnet och det är dags för att avstå ifrån mat och dryck men framför allt är det ett träningsprogram för själen. Fastan blir på så sätt ett program för att lära sig kontrollera sin ilska och sina lustar.

Detta genom att vi avstår ifrån livets största lustar och under den tiden behöver lära oss att kontrollera våra känslor och vi får inte under några omständigheter utrycka ilska på något slag. Därför är det själen som längtar och inväntar den heliga månaden Ramadan för dess spirituella gåvor.
En annan aspekt av fastan är den sociala delen som genom vår hunger och törst gör det möjligt för oss att känna med de som lider av hunger och fattigdom i vårt samhälle och runt om i världen. Det sköna med fastan är dock att vi vet att vi ska äta vid solnedgången varje dag. Fastan ska på så sätt få oss att inse att det finns de som ofrivilligt fastar pga. av fattigdom och som till och med inte ens har mat att bryta den fastan med. Att inse detta ökar vår välgörenhet och önskan att vilja dela med sig till andra.
I slutet av månaden Ramadan har vi högtiden Eid al-Fitr som inleds med zakat al-Fitr (fastebryttningsskatten).

Detta är Guds sätt att leda oss in på den rätta vägen att ge till de behövande och på så sätt har vi börjat ett nytt kapitel i våra liv efter varje slut av månaden Ramadan.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button