ArtiklarDagens Muslim 50Svenska platserTidningsnummer

Svenska platser: Gröna lund

Sveriges äldsta tivoli

Gröna Lund, den äldsta nöjesparken i Sverige (sedan 1883), ligger på vackra och natursköna Djurgården i Stockholm. “Grönan” har 31 åkattraktioner och mycket annan tivoliunderhållning för alla åldersgrupper. Här kan man åka i bland annat karuseller, sju olika typer av berg-och dalbana, radiobilar och tekoppar.
Några av de åkattraktioner som finns heter Twister, Bläckfisken, Eclipse, Ikaros, House of Nightmares och Nyckelpigan. Av säkerhetsskäl måste man vara minst 140 cm lång för vissa attraktioner, men det finns många attraktioner för alla längder och åldrar.
En av de mer kända attraktionerna heter Fritt Fall, som är bland de högsta fria fallen i Europa. I Fritt Fall hissas man sakta högt upp i luften för att sedan åka ned snabbt i “fritt fall”. Från 80 meter upp i luften faller man nedåt i en hastighet på 0-100 km/h på ca 3 sekunder.
Säkerheten kommer i första hand på Gröna Lund. Alla attraktioner genomgår kontroller och godkänns varje år av ett kontrollorgan utsett av svenska staten. Alla attraktioner kontrolleras även dagligen av nöjesparkens egna tekniska personal. Det går bra att ta med sig mat och plastflaskor, men inte glasflaskor. Mer om vad man får och inte får ta med sig finns att läsa på Grönans hemsida (gronalund.com).
På grund av tivoliområdets placering på natursköna Djurgården och med utsikt över havsviken Saltsjön finns det mycket grönska och natur i nöjesparken. År 2024 ska det finnas träd och växter på en fjärdedel av mark- och takytorna. Längs vattnet ska det finnas en parkliknande karaktär med många träd.
Just nu kostar inträde till Grönan 310 kr, och för att komma in på Grönan och åka obegränsat antal åk under en dag kostar det 445 kr.

Review Overview

User Rating: 4.32 ( 3 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button