ArtiklarDagens Muslim 38Svenska platserTidningsnummer

Svenska platser: Vasamuseet

År 1628 sjönk skeppet Vasa i Stockholm, det hade bara hunnit åka drygt 1000 meter innan det kapsejsade. Krigsskeppet fick ligga kvar och vila på botten i 333 år innan det bärgades år 1961.
Nu går det att skåda det gamla skeppet på Vasamuseet på Djurgården i Stockholm. Vasamuseet är nämligen det museum i Skandinavien som besökts mest.
Det går även att boka Vasamuseet för middagar eller mottagningar, och då kan man sitta och äta mat och samtidigt kolla på det magnifika skeppet bredvid en. Skeppshallen kan ta emot upp till 800 gäster för middagar och upp till 2000 gäster för stående mottagningar.
Vasakeppet är idag det bäst bevarade skeppet från 1600-talet då 98 % av det är original. Skeppet bär på hundratals träskulpturer i form av utsmyckning. Varje år tar museet emot 1,5 miljoner besökare som tar del av dess utställningar. I dessa utställningar berättas det om människorna som levde ombord på skeppet, om 1600-talets Sverige, kungen, konstruktionen, hur skeppet hittades och sedan bärgades och om forskningen för bevarandet av Vasa.
Vasaskeppet kunde hysa en besättning på 450 personer, inklusive 300 soldater. De andra 150 personerna var sjömän som hade ansvar för diverse uppgifter ombord på skeppet.
Runt skeppet finns det elva utställningar, en butik och en restaurang som säljer fika och lunch. Filmen om Vasa och barnfilmen “Vasagrisen” visas flera gånger om dagen på museet. Det finns även guidade visningar att delta i varje dag. Det finns familjeprogram för olika åldersgrupper under helger och lov. Filmerna, visningarna och familjeprogrammen ingår i inträdesavgiften, som endast vuxna från 19 år och uppåt behöver betala.

 

Review Overview

User Rating: 4.32 ( 3 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button