Home » Tidningsnummer » Dagens Muslim 09 » Bröderna Lundström och säkerhetständstickan.
Bildkälla: tekniskamuseet.se

Bröderna Lundström och säkerhetständstickan.

Bröderna Lundström utvecklade Gustaf Erik Paschs idéer och lanserade den världsberömda säkerhetständstickan. De grundade Jönköpings tändsticksfabrik som blev väldigt framgångsrik. Efter ett tag mekaniserades tillverkningen och tändstickorna tillverkades i stora mängder. I många länder kallas tändstickorna för ”svenska tändstickor” än idag.

Jönköpings tändsticksfabrik

Bröderna Lundström såg till att den svenska tändstickan erövrade världen. Johan Edvard Lundström (1815-1888) utvecklade den svenske kemistens Gustaf Erik Paschs idéer och tog patent på den fosforfria säkerhetständstickan. Hans yngre bror, Carl Frans Lundström (1823-1917) var en entreprenör och företagare med djärva idéer. Ett av hans första projekt var att exportera lingon, blodiglar och levande tjädrar till England.

Textkälla: www.tekniskamuseet.se

röderna Lundström utvecklade Gustaf Erik Paschs idéer och lanserade den världsberömda säkerhetständstickan. De grundade Jönköpings tändsticksfabrik som blev väldigt framgångsrik. Efter ett tag mekaniserades tillverkningen och tändstickorna tillverkades i stora mängder. I många länder kallas tändstickorna för ”svenska tändstickor” än idag. Jönköpings tändsticksfabrik Bröderna Lundström såg till att den svenska tändstickan erövrade världen. Johan Edvard Lundström (1815-1888) utvecklade den svenske kemistens Gustaf Erik Paschs idéer och tog patent på den fosforfria säkerhetständstickan. Hans yngre bror, Carl Frans Lundström (1823-1917) var en entreprenör och företagare med djärva idéer. Ett av hans första projekt var att exportera lingon, blodiglar och levande tjädrar…

Review Overview

User Rating: 4.32 ( 3 votes)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte att publiceras. behövliga fält är markerade Required fields are marked *

*

x

Check Also

Gustav II Adolf – Mannen som gjorde Sverige till en stor makt

Gustav II Adolf föddes på Stockholms slott år 1594 den 9 november. Hans uppfostran var ...