Dagens Muslim 17Svenska personligheter

Torsten Nils Wiesel – Sveriges mest kända neurofysiolog

Torsten Nils Wiesel föddes i Uppsala den 3 juni år 1924. Han var den yngsta av fem syskon och hans fader Fritz S. Wiesel var överordnad psykiater och chef vid Beckomberga mentalsjukhus i Stockholm. Torsten fick sin grund- och gymnasieutbildning på en privat reformpedagogiksskola vid namn Whitlockska samskolan. Som elev var Torsten en lat och elak student som endast intresserade sig för sport. Från den tiden är det enda minnesvärda för Torsten hans val till president för gymnasiets idrottsförening.
Efter 17 år av hans liv blev han läkarstudent och gjorde bra resultat ifrån sig, och det var här som Torstens intresse för Neurofysiologi började. Under ett av Torstens år som läkarstudent arbetade han med patienter på olika mentalsjukhus på tanke på hans bakgrund.
Efter studenten började Torsten att forska om grundläggande neurofysiologi på Karolinska Institutet vilket ledde till att han blev inbjuden till USA som postdoktor och forskardocent av den kända neurofysiologen Dr Stephen Kuffler.
Torsten blev en del av laboratoriet på Wilmer Institute på Johns Hopkins Medical School. Efter detta blev han assisterande professor på samma institution och det var här som hans vänskap och samarbete med neurofysiologen David Hubel fick sin start. Deras forskning handlade om hur ögat fungerar genom att fånga upp det ljus som finns runt omkring oss, hur ljuset omvandlas till signaler som skickas till hjärnan och sedan blir till visuella intryck. Torsten och David klargjorde denna process och tack vara detta vann de Nobelpriset i fysiologi. De kunde även bevisa att denna förmåga utvecklas hos barn strax efter födseln.
Torsten Nils Wiesel kom till sist att bli direktör på Rockefeller University.

Källa: www.nobelprize.org

Review Overview

User Rating: 4.32 ( 3 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button