Dagens Muslim 20Svenska personligheter

Ulf Svensson – En mans vision som blev till verklighet

Ulf Svensson bor i Norrköping tillsammans med sin hustru Marianne Sterner-Svensson och är 86 år gammal. År 1965 startade han Kolmårdens Djurpark utanför Norrköping i Kolmården.

Under 60-talet var Kolmården en av Sveriges fattigaste kommuner och många flyttade ut och små åtgärder var inte möjliga på bygden. Ulf Svensson, med intresse för scouting, människor och djur, såg stora möjligheter av att använda Östergötlands vackra skogar till fritidsaktiviteter, men planen ändras och det var början på en världssuccé vid namn Kolmårdens djurpark.

Ulf Svensson började kontakta olika djurparker i Europa men det enda svar han fick var ifrån Eskilstunas Djurpark som avrådde honom ifrån projektet. Väl målmedveten kontaktade han Sveriges dåvarande finansminister Gunnar Sträng som även han försökte sätta käppar i hjulen. Detta blev som en eld för Ulf Svensson, som direkt kontaktade en barndomsvän som var arkitekt och som för en försumbar summa pengar ritade upp ett par utkast.

De kommande två åren gick ut på att skaffa privata sponsorer då det behövdes 1,5 miljoner enligt det godkända kostnadsförslaget som hade getts till finansministern. Arkitektvännen Tage Hedlund var den första att skriva upp sig, även en byggmästare i Stockholm och en restaurangägare i Malmö.
Ulf Svensson läste så mycket litteratur om djurparker han kunde medan han samtidigt reste runt i Europa till olika djurparker.

Ifrån öppnandet av Kolmårdens djurpark var det en given succé. Trafikkaos och 40 000 besökare var ivriga att få komma och besöka den nya djurparken som låg vid vattnet i en underbar bergsmiljö. Efter första halvåret hade Kolmården 400 000 besökare ifrån Sverige och Europa.
Precis som andra stora nöjesparker var Ulf Svensson väl medveten om att en nyhet per år var en viktigt bidragande faktor för fortsatt framgång. Ulf Svensson var delaktig i djurparken fram till år 1991 och idag är den privatägd och anses vara en av landets största turistattraktioner.

Review Overview

User Rating: 4.32 ( 3 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button