ArtikelserieArtiklarDagens Muslim 15Hälsohörna

Hälsohörna 2 – Syster, glöm inte vitamin D!

Del 1: Vitamin D’s roll

För att vår fysiologi ska kunna fungera utan problem, är den beroende av många faktorer. Vissa av dessa faktorer är livsviktiga. Till exempel, syre. Om man inte kan andas syre, så tar det inte lång tid innan hela vår kropp kollapsar. Andra faktorer är inte så viktiga, såsom socker. Våra friska kroppar kan enkelt överleva utan socker. Mitt i mellan dessa två extrema exemplen, finns det ett spektrum av faktorer som har olika grader av betydning för vår fysiologi. Vissa relativt viktiga faktorer, kan vid långvarig brist leda till sjukdomar. Exemplet som vi vill undersöka i denna artikelserie är vitamin D.

Vitamin D har många viktiga funktioner i kroppen. Bland de viktigaste funktionerna av vitamin D är dess roll i absorptionen av calcium (kalk) och fosfater från tunn-tarmens jejunum. Den är också nödvändig i benmineralisering och skelettväxt. Dessutom bidrar vitamin D till förbättring av skelettmuskulaturs funktion.

Ovan var en kort introduktion till Vitamin D’s roll i kroppen. Den andra delen av denna artikelserie som publiceras i nästa nummer, kommer att diskutera brist i vitamin D och dess konsekvenser. Och slutligen, i del tre får man rekommendationer på praktiska steg man kan vidta för att undgå vitamin D brist.

Review Overview

User Rating: 4.83 ( 2 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button