ArtikelserieArtiklarDagens Muslim 31HälsohörnaTidningsnummer

Hälsohörna 17 – Hur mycket sömn behöver vi?

Det finns många rykten kring hur länge man ska sova, samtidigt har många vetenskapliga forskningar gjorts kring sömn. I denna artikel vill vi se vilken påverkan sömnen har på vårt liv, hälsa, humör och t.o.m. vår livslängd.
Olika forskningar runtom i världen som kollar på hur ofta olika sjukdomar äger rum bland olika grupper i samhället visar att det finns en större risk för sjukdom för de som sover för lite eller för mycket och att de får kortare liv.
Sådana som sover för lite definieras generellt som de som regelbundet sover mindre än sex timmar, och de som sover för mycket definieras generellt som de som sover mer än nio eller tio timmar per natt.
Dessa tider gäller dock för vuxna människor. Det är bättre att barn som inte nått puberteten sover mer – så mycket som elva timmar, och att nyfödda bebisar sover upp till 18 timmar per dygn.

Shane O’Mara, professor i experimental hjärnforskning på Trinity College Dublin, säger att då det är svårt att säga ifall dålig sömn är en orsak eller ett symptom på dålig hälsa finns det ingen tvekan om att båda två ger upphov till varandra.
Dålig sömn har flera symptom. En granskning av 153 studier med fler än fem miljoner deltagare visar att för lite sömn var signifikant associerat med diabetes, högt blodtryck, kardiovaskulär sjukdom, kranskärlssjukdom och fetma.
En annan viktig punkt är att personer som inte sover tillräckligt verkar producera för mycket av hormonet ghrelin, och inte tillräckligt med hormonet leptin, vilket kan bidra till risk för fetma.
Det finns också länkar till hjärnfunktion och även till demens i det långa loppet. Professor O’Mara förklarar att giftiga ämnen bildas i hjärnan under dagen och att slaggprodukter töms från kroppen under sömnen. Om du inte sover tillräckligt hamnar du i ett milt tillstånd av hjärnskakning, säger han.
Hur stor påverkan det har av att sova för mycket är mindre tydligt, men vi vet att det är kopplat till sämre hälsa, vilket inkluderar en högre risk för en intellektuell minskning bland äldre människor.

Källa: bbc.co.uk

Review Overview

User Rating: 4.83 ( 2 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button