ArtikelserieArtiklarDagens Muslim 33HälsohörnaTidningsnummer

Hälsohörna 19 – Kopplingen mellan sockerdrycker och cancer

Enligt franska forskare kommer sockerrika drycker såsom juice och kolsyrade drycker sannolikt att öka risken för cancer. Dessa forskare kom fram till detta resultat efter en 5-årig studie som omfattar över 100 000 människor. Resultaten av studien publicerades i British Medical Journal (BMJ).
Forskarteamet vid Université Paris-Sorbonne i Paris ansåg att påverkan på blodsockernivån är orsaken till detta. Forskningen är långt ifrån ett definitivt och dokumenterbart resultat, och experter har begärt ytterligare forskning kring detta. Forskarna definierade drycker med mer än 5% socker som sockerdrycker.
Dessa sockerdrycker inkluderar juice (även när det sägs att inget socker har tillsatts), alkoholfria läskedrycker, kalla drycker som innehåller mjölk och mjölktillskott, energidrycker samt te och kaffe med socker. Forskarteamet tittade även på dietdrycker som innehåller artificiella kalorifria sötningsmedel istället för socker men fann inte någon koppling till cancer i dem.

Enligt studien ökar risken för cancer med upp till 18% när man dagligen dricker 100 ml mer sockerhaltiga drycker vilket motsvarar ungefär två burkar i veckan.
22 av 1 000 personer som deltog i studien hade drabbats av cancer. Om de alla skulle dricka 100 ml mer varje dag, skulle resultatet enligt studien bli ytterligare fyra fall av cancer, vilket skulle öka det totala antalet personer som drabbas av sjukdomen till 26 per 1 000 personer vart femte år.
Dr. Graham Wheeler, en seniorforskare vid Cancer Research UK, konstaterar: ”Hur som helst föreställer man sig att det finns ett verkligt vetenskapligt samband mellan konsumtionen av sockerhaltiga drycker och cancer och man måste undersöka mer om detta.”
Av de 2193 fallen av cancer som hittades i denna studie var det 693 fall av bröstcancer, 291 fall av prostatacancer och 166 fall av tjocktarmscancer.

Review Overview

User Rating: 4.83 ( 2 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button