ArtikelserieArtiklarDagens Muslim 19Hälsohörna

Hälsohörna 6 – Rekommendationer för dig som fastar

Många av oss har fått äran att bli Guds gäster och delta i den heliga månaden Ramadans rengöring av vår fysiska och andliga tillvaro. Studier har påvisat att fasta förebygger fetma, kardiovaskulära sjukdomar, leversjukdomar och levercancer.
Många av oss vill ofta under fastebrytningen unna sig själv med överkonsumtion av diverse sötsaker, fetthaltiga maträtter osv. Men tänk på att tiden är begränsad! Därmed, för ditt eget bästa, föredra kvalité över kvantitet!


Försök att följa nedan råd för att hjälpa din kropp att hänga med själens utveckling under denna heliga månad:

1. VÄSTKA
Den främsta och viktigaste fysiologiska aspekten som alla fastande muslimer skall tänka på är uttorkning. Uttorkning kan bl.a. förorsaka huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårigheter. Vetenskapliga studier har visat att detta inte är skadligt för kroppen, så länge man kompenserar efter fastebrytningen (Iftar).
Att dricka på tom mage leder till snabb absorption av vätskan. Bryt därför gärna fastan (efter dadeln) med en ljummen eller varm vätska såsom vatten, te eller mjölk. Mer än allt annat försök att fokusera mest på vätska och vätskehaltiga maträtter! Drick vatten vid starten av och efter fastebrytningen, samt innan Imsak. Överväg att köpa, eller göra egna, isotoniska drycker (minimera socker).

2. FASTEBRYTNING
Tänk på att över 20 timmars fasta betyder att din magsäck skumpar till. Därmed är det viktigt att du äter långsamt när du bryter fastan. Ät inte för mycket.
Försök att äta maträtter som har låg fetthalt, men är vätskerika.

3. FIBRER, MINERALER OCH VITAMINER
Vissa fastande upplever förstoppning. Det går att förebygga genom: Fiberrik kost (såsom fullkorn) vegetariska rätter, frukter, torkade frukter och nötter. Föregående och rikligt intag av vätska är nyckeln för att undvika förstoppning. För de som har möjlighet, lite promenad efter fastebrytningen kan också hjälpa. Dadlar är viktiga i denna aspekt. Förutom naturligt socker, innehåller dadlar mineraler såsom kalium, koppar och magnesium, samt fibrer! För övrigt, så är det inte en dålig idé att hitta vegetarisk-baserade multivitamin tabletter, som supplement till den naturliga kosten.

4. PROTEIN
Det är viktigt att man intar måttliga mängder med proteiner. Bästa källorna för protein är fisk, kyckling och rött kött.
Avstå från:
1. SOCKER!
Avstå från sötsaker. Dessa kan ge dig mycket energi som varar mindre än en timme. Du behöver nutrition som varar ca 20 timmar. Istället för konstgjorda sötsaker, såsom diverse godistyper och Baklawa, ät naturligt förekommande sockerarter, såsom dadlar att föredra. Undvik även att dricka sockerhaltiga drycker vid fastebrytningen.

2. SALT
Avstå från för mycket konsumtion av salt eller saltiga maträtter. Salt inducerar törst, vilket kommer att försvåra din fasta.

3. FRITERADE MATRÄTTER
Friterade maträtter, samt socker-rika efterrätter, kan faktiskt leda till att din vikt ökas under den heliga månaden. Fettrika maträtter gör det även svårare att absorbera viktiga vitaminer.


Fråga din läkare eller nutritionist för mer information.

Review Overview

User Rating: 4.83 ( 2 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button