ArtikelserieArtiklarDagens Muslim 40HälsohörnaTidningsnummer

Hälsohörna 26 – Gnuggning av ögonen och dess konsekvenser

De flesta av oss vidrör eller gnuggar ögonen flera gånger om dagen. Det finns olika studier som visar att människor vanligtvis vidrör ögonen två eller fler gånger om dagen.
Majoriteten av dem gör detta för att känna lindring under ett ögonblick då ögonen vanligtvis irriteras av dammpartiklar, omedvetna om de skadliga och farliga effekterna.
Infektioner
Våra händer kommer i kontakt med olika ytor varje dag. Oftast är händerna en stor källa till miljö- och mikrobiella föroreningar som orsakar olika infektioner vid kontakt med våra ögon. Pekfingret absorberar den största mängden smuts och det finns en mycket stor sannolikhet till att det överförs sjukdomsalstrande bakterier i samband med att pekfingret kommer i kontakt med ögonen. Så tänk på konsekvenserna innan du gnuggar ögonen.
Skador och skråmor på hornhinnan
Ögonens försvarsmekanism är mycket enkel och exakt, med denna innebörd att försvarssystemet aktiveras m.h.a. tårkörtlarna i samband med inträde av yttre partiklar vilket gör det möjligt att ta bort de främmande partiklarna och göra ögonen rena. Om du gnuggar ögonen p.g.a. inträde av en yttre partikel (som dammpartiklar) kan du enkelt repa och skada hornhinnan med dina egna händer. I detta fall kommer du att ha en obehaglig och irriterande känsla under lång tid.

Förebyggande och försiktighet
Var alltid noga med ansiktets och ögonens hygien. Du kan tvätta ögonen två gånger om dagen med lite babyschampo och ljummet vatten. Detta hjälper avsevärt till att fukta huden och ta bort damm och fett från ögonlocken.
Användning av ögondroppar (helst för engångsbruk) håller ögonens ytor ständigt fuktiga och minskar klåda, vilket vanligtvis beror på torra ögon eller dammpartiklar. Se till att du konsulterar din läkare innan du tar några som helst droppar eller mediciner.

Källa: Noor Eye Hospital

Review Overview

User Rating: 4.83 ( 2 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button