Dagens Muslim 18Nyheter

Hatet mot muslimer får inte normaliseras

Niklas Orrenius, journalist vid Dagens Nyheter skriver om ”hatet mot muslimer svämmar över alla bräddar”. En polischef som uttryckt sig hatiskt på Facebook vid flertal tillfällen får behålla sin position och har inte kunnat dömas för brott, med hänvisning till yttrandefriheten. Enligt en granskning av polischefens Facebook som SvD gjort, har han vid olika tillfällen uttryckt sig hatiskt mot olika grupper, bland annat mot muslimer och specifikt Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer. I en intervju med SvD svarar Eva Holmberg — chef för disciplinärenden vid polisregion Nord — på frågan om varför inga åtgärder kommer att vidtas mot polischefen: ”yttrandefriheten är ju väldigt långtgående” och det hade varit annorlunda om det skett i tjänst.

”Tidsandan har förändrats”, fortsätter Orrenius, med hänvisning till kommentarerna över en bild på muslimer som rullat ut bönemattor vid Kungsholms strand. Bilden möttes av hatiska kommentarer på Facebook, inte av nazister, utan ”av vanliga svenskar, som provocerades så av troende människor att de blev hånfulla och hatiska”.

Svenska muslimska kvinnor utsätts ofta för kommentarer och hat ute i samhället, ett exempel är när en mor och dotter blev misshandlade av en man utanför akutmottagningen i Malmö. Något positivt med händelsen var att mannen dömdes i domstol, skriver Orrenius. Det är ett tecken på att samhället säger ifrån och markerar att misshandel av människor pga deras religion är straffbart. Samhällets hopp står till människor som står emot, avslutar Orrenius och menar att protester betyder något, vare sig det är på Facebook, vid fikabordet eller i samhället.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button