Dagens Muslim 07Nyheter

Hundratals personer samlades i Imam Ali Islamic Center för att uttrycka sympati och solidaritet

Tisdagen den 30 april 2017 klockan 23:12 inträffade en stor anlagd brand i Imam Ali Islamic Centers byggnad som förvandlades till den viktigaste nyheten i landet under den kvällen och de närmsta dagarna därefter. Räddningstjänsten förhindrade eldens spridning med sin omedelbara närvaro. Fem personer befann sig i byggnaden under branden, men enligt ansvariga i Imam Ali Islamic Center skadades ingen utav dem. Inrikes och utrikes media rapporterade om nyheten om branden i centret och olika statliga tjänstemän och representanter för civila institutioner fördömde detta dåd vid kontakt med Imam Ali Islamic Center. Sveriges polis blev övertygade om att branden var avsiktlig samma kväll m.h.a. befintliga bevis.

Torsdagen den 4 maj deltog hundratals medlemmar från Imam Ali Islamic Center, en grupp Järfällainvånare, tjänstemän tillhörande civila institutioner och representanter från polisen i ceremonin för att uttrycka sympati och solidaritet med Imam Ali Islamic Center. Kulturministern Alice Bah Kuhnke deltog i denna ceremoni i form av representant från regeringen och höll ett tal.

 

Alice Bah Kuhnke fördömde den anlagda branden i centret och meddelade att Sveriges regering hela tiden betonat den föreskrivna friheten i grundlagen. Hon tillade:

Religionsfrihet är en frihet där alla ska känna sig fria och trygga i… Friheterna måste värnas i Järfälla och på Drottninggatan i Stockholm eller var helst intoleransens mörker och hat visar sitt ansikte.”

En annan speciell gäst i denna ceremoni var lokalpolisområdeschef i Järfälla Jörgen Karlsson, som även i sitt tal meddelade om att händelsen som ägde rum för denna moské inte bör inträffa för någon. Karlsson betonade allvaret med den anlagda branden i Imam Ali-moskén.

Jörgen: ”Det här är ett angrepp mot en lokal som står för kärlek, gemenskap, trygghet och samhällsengagemang. I våra ögon är det här ett grovt brott.

 

Under denna ceremoni talade även Mona Haider, som en representant för helgskolan tillhörande detta center, om sina känslor efter att hon hört nyheten om den anlagda branden i centret. Mona, som är 13 år gammal och själv deltar i Imam Ali Islamic Centers utbildningsaktiviteter på söndagar, sa att denna brand gjorde henne väldigt ledsen eftersom hon känner att det är en attack mot en älskvärd och bra plats som hela tiden lär ut kärlek och vänlighet till barnen. Hon tillade:

Det är jätteroligt att komma hit varje söndag och lära sig något nytt varje gång. Det gav skräck att höra att denna moské som jag har gått till hela livet har brunnit … tänk om någon var i moskén, tänk om någon hade blivit skadad eller faktiskt dött, bara pga. att några människor inte har försökt att förstå de andra eller visa respekt för dem…”

Som en muslim sa Mona Haider också följande gällande sina känslor:

”Jag vill att alla ska förstå att islam är en religion av frihet. Det enda vi vill är att vi blir accepterade av samhället. Islam har aldrig sagt att våld är lösningen. Jag vill inte bli dömd för något som några andra har gjort i islams namn. Mina föräldrar lärde mig om islam, men de lärde mig också att välja min väg själv. Jag valde då islam och valde att bära slöja. Jag känner mig otrygg att se att folk inte kan se att jag valde denna väg själv och att de inte kan respektera detta.”

Mona Haider avslutade sitt tal med att uttrycka tacksamhet för centrets ledning och kulturministern:

Jag vill också tacka moskéns ledning som har drivit verksamheten i moskén i flera år. Jag vill också tacka vår kulturminister Alice Bah Kuhnke som har kommit här till oss idag och visat sitt stöd till oss.”

Den storslagna ceremonin slutade med ett tal från ledaren i Imam Ali Islamic Center, Mohsen Hakimollahi. I början av sitt tal tackade han moskéns medlemmar och alla de som tagit kontakt med centret dagarna efter branden eller närvarade i ceremonin för att uttrycka sin sympati samtidigt som han fördömde dådet för den anlagda branden. Hakimollahi tackade polisen och brandkåren och sa att räddningstjänsterna efter branden var jättebra och utfördes skickligt och att detta visar på att vi lever i ett samhälle som agerar bra och professionellt när dystra problem dyker upp.

Hakimollahi sa i sitt tal att trots att vi attackerats har denna omänskliga attack enat oss mer och att vi stabilare än tidigare kommer att fortsätta i våran väg, som är att sprida kärlek, samexistens och tolerans i samhället.

I denna ceremoni bar även tiotals barn, som deltar i Imam Ali Islamic Centers utbildningsaktiviteter, plakat i relation till den anlagda branden för att uttrycka sin oro och fördöma dådet.

Review Overview

User Rating: 4.78 ( 2 votes)

Related Articles

One Comment

  1. Att brinna ner en religiös lokal i vårt demokratiska samhälle är inte acceptabelt. Även jag som är ateist blev väldigt upprörd när jag läste om händelsen. Vi tror på samexistens och fred i vårt Sverige oavsett vilken gud vi ber till. Alla bör utöva sin tro som de trivs för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button