Dagens Muslim 22Nyheter

Hur bildas en regering i Sverige?

När svenska folket går till val så väljer de vilka partier som ska vara representerade i riksdagen, som är den högsta beslutande församlingen i Sverige.
Riksdagen består av 349 platser och innehas av ledamöter. För att en statsminister ska kunna sitta kvar krävs stöd från minst hälften av ledamöterna i riksdagen, det vill säga minst 175. Om en statsminister väljer att avgå efter ett val så behöver en ny statsminister utses, detta görs av talmannen. Talmannen frågar då alla olika partier om vilken statsministerkandidat som har mest stöd och som därmed också skulle ha ett förtroende i riksdagen för att bilda en ny regering.
Talmannens och vice talmäns uppdrag är också tidsbegränsad och väljs över en mandatperiod, detta görs efter varje val i riksdagen.
Under en övergångsperiod så är det den sittande talmannens uppgift att tala med de olika partierna efter valet och förbereda nästa statsministerkandidat. Riksdagen prövar sedan förslaget i en omröstning och om fler än hälften av ledamöterna röstar igenom förslaget kan regering bildas. Talmannens förslag kan röstas ner fyra gånger annars måste ett extra val hållas inom tre månader.

Källa: riksdagen.se

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button