03. Imam Hussein (fvmh)Ahl-albayt (frid vare med de)Dagens Muslim 42NyheterTidningsnummer

Annorlunda Arbain på grund av COVID-19

Arbain-ceremonin för Imam Hussein (frid vare med honom) som hålls varje år i olika länder och av shiamuslimer, kommer i år att hållas på ett annorlunda sätt på grund av den utbredda spridningen av coronaviruset. Den största arbain-ceremonin hålls årligen vid Imam Husseins (fvmh) helgedom i Karbala i Irak, där hundratusentals människor från olika länder brukar delta i ceremonin och utföra denna heliga pilgrimsfärd.
Den irakiska regeringen har dock meddelat att man i år på grund av coronapandemin inte kan godkänna att utländska pilgrimer kommer till landet under Arbain i år. Detta innebär att arbain-ceremonin i Karbala endast kommer att hållas i närvaro av det irakiska folket i år.

Årligen har mer än tusen människor från Sverige rest till Karbala för att delta i arbain-ceremonin.
Coronautbrottet har även medfört många begränsningar för muharram-ceremonierna i år. Shiamuslimska församlingar i olika svenska städer höll muharram-ceremonier med endast 50 deltagare och direktsändningar via internet. Imam Ali Islamic Center i Järfälla, i västra Stockholm, har meddelat att årets arbain-ceremoni endast kommer att hållas med 50 deltagares närvaro. ”Det är viktigt för oss att respektera lagar och hygienföreskrifter.
I alla våra kanaler råder vi vår publik att ta hygienföreskrifter på allvar, säger Mohsen Hakimollahi, centrets imam och ordförande, till Dagens Muslim. Imamen Hakimollahi är ledsen för att muslimer inte kan vara tillsammans under arbain-ceremonin som de brukar vara varje år. ”Att samlas tillsammans och högtidlighålla denna ceremoni gemensamt hör till arbain-ceremonins skönheter.
Men utbrottet av coronaviruset har förändrat våra omständigheter och planer. Medlemmarnas och deltagarnas hälsa måste observeras. Men våra medlemmar har möjlighet att följa programmet direkt via nätet” säger han.
Sveriges regering har meddelat att den för tillfället inte har några planer på att minska begränsningarna. Det är för närvarande förbjudet i Sverige att mer än 50 personer deltar i allmänna sammankomster däribland religiösa ceremonier.
Dock har regeringen sagt att den är redo att minska dessa begränsningar om förhållandena förbättras, och kommer att fatta ett beslut i sinom tid.

Årets arbain-ceremoni i Imam Ali Islamic Center kommer att hållas för tre språkgrupper: svensk, arabisk och persisk talande. För att fysisk delta i dessa program, måste man registrera sig i förväg. Max 50 personer får delta i varje program.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button