Dagens Muslim 42IntervjuerTidningsnummer

Imamen Hakimollahi

”Brännandet av Koranen är oacceptabelt”

Mohsen Hakimollahi, imam och ordförande i Imam Ali Islamic Center, berättade i en intervju med DM om hur han ser på de senaste koranbränningarna i Stockholm och Malmö samt på samarbetet med myndigheterna och civilsamhället kring händelserna.


Hur ser ni på koranbränningarna?
Det är helt oacceptabelt. Muslimer utgör en stor del av det svenska samhället. Att kränka dessa människors heligaste bok är inget bra sätt att uttrycka sin åsikt på. Jag anser att böcker inte ska brännas, utan de ska läsas med respekt, speciellt när vi pratar om en helig skrift som Koranen. Att bränna böcker är tecken på okunskap och ignorans.

Många trossamfund i Sverige har uttalat sig om händelserna. Hur ser ni på detta?
Det är av stor glädje att se så många trossamfund från olika församlingar som tydligt har tagit avstånd och fördömt dessa händelser. Vi tackar alla dessa trossamfund för deras stöd och närvaro. Svenska kyrkan, Sveriges Kristna Råd (SKR), Judiska församlingen, interreligiösa råd på nationell och lokal nivå och flera andra trossamfund har uttalat sig och fördömt handlingen.

Hur har samarbetet med myndigheterna varit kring händelserna i Malmö och Stockholm?
Det har faktiskt varit utmärkt. Flera myndigheter såsom polisen, SST, kulturdepartementet och MSB har hört av sig. Vi har via olika möten och samtal samarbetat med dessa myndigheter. Vi vill inte bidra till några spänningar i Sverige på något sätt. Jag vill här även tacka alla myndigheter som har visat sitt stöd och närvaro under den senaste tiden.

Vad tycker ni om polisens arbete?
Jag tror polisen både på lokal och nationell nivå gjorde ett mycket bra jobb. De kunde hantera situationen på ett väldigt bra och professionellt sätt. Vi tackar myndigheten och uppskattar verkligen deras insatser.

Vad vill ni säga till era medlemmar?
Jag vill tacka våra medlemmar och andra svenska muslimer. De visade att islam står för kunskap och logik. Vi är stolta över att vi följer en religion som uppmuntrar oss att öka vår kunskap, att kommunicera med andra människor utifrån ett mänskligt perspektiv och inte låta spänningar och ovetande ta plats i samhället.

Review Overview

User Rating: 4.85 ( 3 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button