Dagens Muslim 16Svenska personligheter

Ingvar Kamprad (1926-2018) – Ikeas grundare

Feodor Ingvar Kamprad föddes i Pjätteryd i Älmhults kommun år 1926. Han växte upp på traktens största gård och hans farfars far var en förmögen godsägare ifrån Tyskland med släktband till rikspresidenten Paul von Hindenburg. Det var hans farfar som invandrade till Sverige med fru och tre barn år 1896. Ingvar Kamprads moder drev en stor diversehandel i Älmhult, så man kan tidigt se att affärssinnet låg i generna.
Ingvars första erfarenhet av handel började redan vid fem eller sex års ålder och detta med försäljningen av tändstickor som självklart gick med vinst. Vid 10 års ålder cyklade han runt och sålde julglitter, tändstickor, fisk m.m. Vid 17 års ålder så grundade Ingvar Kamprad handelsfirman Ikea och först vid 32 års ålder, år 1943 öppnade Ikea. I uppstarten av Ikea var det endast ett postorderföretag och det dröjde ytterligare 4 år till 1947 då Ikea fick sitt första varuhus i Älmhult.
Namnet Ikea kommer ifrån hans namn och adress, Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd.
Ikeas säte ligger i Nederländerna och Ikea är en stiftelse. Kort sagt så tillhör företaget mer eller mindre endast Ingvar Kamprad han själv.
Ingvar Kamprad har räknats som en av de rikaste i världen. Hans företag Ikea omfattar 362 varuhus och finns i 29 olika länder
Ingvar Kamprad har tre söner tillsammans med sin andra hustru, småskolläraren Margaretha Stennert. De heter Peter, Jonas och Mathias Kamprad och han hade även en adoptivdotter ifrån hans första äktenskap med sekreteraren Kerstin Wadling.
Ingvar Kamprads farmor och far var stora beundrare till Adolf Hitler och vid år 1942 anslöt sig Ingvar Kamprad till den fascistiska Nysvenska rörelsen. Ingvar ska vid ett senare tillfälle ha förklarat sitt medlemskap till nazismen med att han var påverkad av släkt och inte förstod vilka agendor de hade.

Uppdrag granskning avslöjade i januari 2012 att p.g.a. Ikeas säte i Nederländerna kunde Ingvar Kamprad komma undan stora skattelättnader och man gjorde en upptäckt år 2011 att summan uppgick till 100 miljarder kronor. I ett pressmeddelande bekräftade han uppgifterna.
Vid 91 års ålder dog Ingvar Kamprad i sitt hem i Småland den 27:e januari 2018, efter en lunginflammation efter en flygresa, och det är känt att Ingvar Kamprad arbetade ända in i det sista. Hans motto var att: ”det mesta ännu är ogjort.”

Review Overview

User Rating: 4.32 ( 3 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button