Dagens Muslim 13Svenska personligheter

Christer Fuglesang – Sveriges enda astronaut

Christer Fuglesang föddes i Nacka kommun i Stockholm år 1957. Han är docent i partikelfysisk och den 15 maj 2006 blev han den förste svensken som blev uttagen till ”ESA-grupp 2” tillsammans med fem stycken andra europeiska astronautkandidater och fick resa ut i rymden ifrån Kennedy Space Center i Florida i USA. Christer Fuglesang gjorde även en andra rymdresa år 2009. Han fick även en asteroid namngiven efter sig vid namn ”11256 Fuglesang”.

Christer Fuglesang är gift och har tre barn.

Han påbörjade sina studier vid Kungliga Tekniska Högskolan år 1975 och studerade Teknisk fysik och blev civilingenjör 1981. Sedan tog han sin forskarutbildning i experimentell fysik vid Stockholms universitet och blev till sist docent år 1991.

Fuglesang var en av 6000 sökande till tjänsten som europeisk astronaut. 294 st av dessa tävlade i den svenska deluttagningen som gjordes i ledning av Dag Linnarsson vid Karolinska institutet. Fem av dessa svenskar valdes ut och gick vidare till en europeisk uttagning.

 

De sex européerna som blev uttagna kom ifrån länderna Belgien, Frankrike, Italien, Tyskland och Sverige och detta hände år 1992.
Grundutbildningen till astronaut fick Fuglesang på ”European Astronaut Center” i Köln i Tyskland.
År 1993 blev Fuglesang utvald för att träna inför uppdraget ”Euromir 95”. Han specialtränades som kosmonaut och fick göra detta i Stjärnstaden utanför Moskva.
År 1995 bestämdes det att Fuglesang skulle få ett halvårs uppdrag vid markstationen i Kaliningrad och vara en backup för sin kollega Thomas Reiter. Han blev på så sätt ett stöd till Thomas Reiter och en länk mellan rymdstationen Mir och ”Payloads Operation Control Center” i Tyskland.

År 1996 genomgick Fuglesang Nasas astronautprogram i Houston, Texas i USA. År 1998 var han behörig astronaut och var redo för ett uppdrag i yttre rymden.

 

 

Review Overview

User Rating: 4.32 ( 3 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button