ArtiklarDagens Muslim 60Islamiska personligheterTidningsnummer

AyatUllaH Khoei – Shiamuslimernas store rättslärd

Islamisk personlighet

Ayatullah Khoeis begravningsplats i Najaf i Imam Alis helgedom.

Sayyid Abu al-Qasim Musawi Khoei (1899-1992 e.Kr.) var en stor shiamuslimsk rättslärd, marja’ al-taqlid, korantolkare, teolog, expert på rijal (biografisk utvärdering) och skribent. De flesta av världens shiamuslimer följde honom i islamiska regler då han levde.

Sayyid Khoei föddes den 19 november år 1899 i staden Khoy i Iran och kom från en familj som var känd för sin kunskapsrikhet och fromhet. Efter att ha lärt sig Koranen och att läsa och skriva flyttade han till Najaf med sin familj när han var 13 år gammal. Han var känd för sin intelligens, minne och talang redan under sin barndom.

Ayatullah Khoei undervisade samtidigt som han studerade, och för varje bok han studerade så undervisade han den bok som han hade studerat innan. Han undervisade i Najaf i över 70 år av sitt liv.

År 1948 reste ayatullah Khoei till Iran för att besöka den åttonde Imamen Ridhas (frid vare med honom) helgedom i Mashhad och för att söka bot för sitt hjärta och bröst. När det blev känt att han skulle komma till den heliga staden Qom och Teheran kom en stor folkskara och lärda för att välkomna honom flera mil utanför städerna.

Han har haft flera lärare, och några av dem var ayatollorna sheikh Fathollah Shariat Esfahani, Mirza Naeini och Agha Zia al-Din ’Eraqi. Han har även haft flera studenter, och några av dem var ayatolla Sayyid Ali al-Sistani, martyr Muhammad Baqir al-Sadr och Imam Musa al-Sadr.

Ayatullah Khoei har skrivit många böcker och en av hans populäraste böcker är Mu’jam rijal al-hadith wa tafsil tabaqat al-ruwah, som är på 24 volymer och publicerades år 1953. Boken presenterar fler än 15 000 shiamuslimska hadithförmedlare i alfabetisk ordning och diskuterar deras trovärdighet i att förmedla hadither.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button