ArtiklarBudskapet 04

Är Nouruz en islamisk högtid?

Den 21 mars 2017 är det högtiden Nouruz, som är nyår i den islamiska solkalendern. I islamiska läror har det nämnts att varenda dag då ingen synd utförs är en högtid.

Men under årets gång finns det ett par speciella högtider som har speciella seder och egenskaper. De viktigaste av dem är högtiderna Ghadir, Fitr och Adha som för med sig många välsignelser. Födelsedagarna för islams heliga Profet (fvmh & hf) och de rena Ledarna (fvmd) räknas även som viktiga islamiska högtider.

Högtiden Nouruz, som börjar med ett nytt år och att jorden snurrat ett helt varv runt solen, är bland de högtider som har en folklig härkomst och historia innan islam. Denna högtid har implicit accepterats och bekräftats av islam då islam kom och skrock eliminerats från dess yttre. I traditioner har det även nämnts att några kom till Imam Ali (fvmh) en dag för att ge honom en Nouruz-gåva. Han sa: ”Vad är detta?” De sa: ”Å de Troendes ledare, idag är det Nouruz.” Imamen sa: ”Gör varenda dag till Nouruz för oss.” (Man La Yahdhuruh al-Faqih, vol. 3, s. 119)

Under dagarna för denna Eid (festliga högtid) har vi ansvar att utföra vilka får oss att utvecklas. Här nämner vi några av dem:

 Att läsa en bön för det nya året. Då naturen växer om på nytt läser vi denna bön från hela vårat hjärta: ”Å Den som får hjärtan och ögon att förändras, å Den som styr över natt och dag, å Den som omvandlar tillstånd, omvandla vårat tillstånd till det bästa tillståndet!”

 Att klä sig med rena kläder. Imam Sadiq (fvmh) sa: ”Tvätta er, klä på er dem renaste kläderna [ni har] och parfymera er med era godaste parfymer när det blir Nouruz.”

 Att skapa lättnad för familjen och att vara generös mot dem.

 Att fasta och be.

 Att dra lärdom. Vi bör uppmärksamma att vi träder in i våren och dra lärdomar från naturens förändring.

 Att besöka folk. Bland andra seder under högtiden Nouruz är att träffa andra och göra sig upplyst om deras glädjen och sorger.

 Att analysera tidigare handlingar. Vi bör analysera hur vi spenderat det gångna året och vilka lämpliga och olämpliga handlingar vi haft.

 Att eliminera hat från hjärtat och bli vän på nytt med dem som vi brytit kontakten med.

 Att åka till besökplatser såsom att besöka de rena Ledarnas (fvmd) helgedomar.

 Att hjälpa fattiga.

 Att hålla sig undan från slöseri och lyxiga fester samtidigt som man bör vara generös och givmild.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button