ArtiklarDagens Muslim 32Svenska platserTidningsnummer

Svenska platser: Känn dig själv på skansen

Skansen är ett stort friluftsmuseum med djurpark som ligger på Djurgården i Stockholm. Det grundades år 1891 av den svenske filologen och folklivsforskaren Artur Hazelius och blev öppet för allmänheten på hösten samma år. Skans betyder befästning, och Skansens namn kommer troligen från den skans som prins Karl XIV Johan lät bygga åt sin son i form av lekplats på 1810-talet. Området kallades för Skansen redan då Artur Hazelius köpte marken.
Hazelius motto var: ”känn dig själv”, och enligt honom var det endast möjligt för oss att verkligen känna oss själva om vi kände till vår historia.
Målet med Skansen var att visa för allmänheten hur människor bodde och verkade på olika platser i Sverige förr i tiden.
Hazelius ville uppvisa byggnader, växter och djur från hela landet.
Idag finns det aktiviteter för barn i alla åldrar på Skansen. Man kan till exempel hälsa på i hus och gårdar, rida ponny och titta på djur. Lill-Skansen, som är en djurpark för de allra minsta, är öppet inomhus året runt. I Skansens djurpark finns det vilda nordiska djur, lantraser och många exotiska djur.
Under Skansens högsäsonger (jul, påsk, sommar och höst) finns det marknader där det säljs produkter av hög kvalitet med fokus på närproducerade varor. Utöver detta finns det flera butiker på Skansen där det säljs äkta svenska hantverk med innovativ svensk design. I de historiska butiksmiljöerna kan man bland annat köpa karameller, kryddor, smörknivar, korgar, dalahästar och traditionsenligt säsongspynt. Där kan man hitta fina presenter till sig själv eller någon man tycker om.

Review Overview

User Rating: 4.32 ( 3 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button