ArtiklarDagens Muslim 33Svenska platserTidningsnummer

Svenska platser: Gamla Stan

Skansen är ett stort friluftsmuseum med djurpark som ligger på Djurgården i Stockholm. Det grundades år 1891 av den svenske filologen och folklivsforskaren Artur Hazelius och blev öppet för allmänheten på hösten samma år. Skans betyder befästning, och Skansens namn kommer troligen från den skans som prins Karl XIV Johan lät bygga åt sin son i form av lekplats på 1810-talet. Området kallades för Skansen redan då Artur Hazelius köpte marken.
Hazelius motto var: ”känn dig själv”, och enligt honom var det endast möjligt för oss att verkligen känna oss själva om vi kände till vår historia.
Målet med Skansen var att visa för allmänheten hur människor bodde och verkade på olika platser i Sverige förr i tiden.
Hazelius ville uppvisa byggnader, växter och djur från hela landet.
Idag finns det aktiviteter för barn i alla åldrar på Skansen. Man kan till exempel hälsa på i hus och gårdar, rida ponny och titta på djur. Lill-Skansen, som är en djurpark för de allra minsta, är öppet inomhus året runt. I Skansens djurpark finns det vilda nordiska djur, lantraser och många exotiska djur.
Under Skansens högsäsonger (jul, påsk, sommar och höst) finns det marknader där det säljs produkter av hög kvalitet med fokus på närproducerade varor. Utöver detta finns det flera butiker på Skansen där det säljs äkta svenska hantverk med innovativ svensk design. I de historiska butiksmiljöerna kan man bland annat köpa karameller, kryddor, smörknivar, korgar, dalahästar och traditionsenligt säsongspynt. Där kan man hitta fina presenter till sig själv eller någon man tycker om.

Gamla Stan är en av Stockholms största sevärdheter och en av Europas största och mest välbevarade medeltida stadskärnor. Stockholm grundades år 1252 i Gamla Stan. Dess smala kullerstensgränder med gula husfasader, medeltida källarvalv och kalkmålningar gör den till en unik och vacker plats att promenera på. Förutom en massa restauranger, caféer och butiker finns det även flera fina kyrkor och museer här, bland annat den medeltida Storkyrkan och Nobelmuseet. Gamla Stan är även en populär plats att hitta konsthantverk, souvenirer och sällsyntheter på.
En annan attraktion är Kungliga slottet, som med dess över 600 rum inklusive flera museer gör det till ett av de största slotten i världen. Utanför slottet går det att titta på vaktparader och på vaktavlösningen som sker dagligen.
Stortorget, som är Stockholms äldsta torg, ligger mitt i Gamla Stan. Det var här Stockholms blodbad ägde rum år 1520 då den danske, norske, isländske och svenske kungen Kristian II lät halshugga 82 personer under en dag på torget. Mårten Trotzigs gränd är Gamla Stans smalaste gränd med en bredd på 90 centimeter på dess smalaste ställe.
Vatten från Sveriges tredje största sjö Mälaren omringar även platsen och därmed finns det flera broar man kan promenera och åka bil på runt omkring Gamla Stan. Det går även att fiska och åka båt i Gamla Stan. Riksdagshuset, där Sveriges riksdag befinner sig, ligger även här.

Review Overview

User Rating: 4.32 ( 3 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button