ArtiklarDagens Muslim 41Svenska platserTidningsnummer

Öresundsbron

Svenska platser

Vill man på ett snabbt sätt åka till Danmark från Sverige bör man åka via Öresundsbron, som hade 20-årsjubileum den 1 juli 2020. Det tar lite mer än 10 minuter att åka över bron med bil, men snabbare går det med tåg. Öreseundsförbindelsen är en förening mellan en snedkabelbro, en sänktunnel och en konstgjord ö. Över bron passerar det både bilar och tåg. Det har gjorts ca 114 miljoner fordonspassager hittills sedan bron invigdes år 2000.
Den 23 mars 1991 skrev Sverige och Danmark under ett avtal om att bygga en fast förebindelse över sundet Öresund, som ligger mellan Skåne och Själland, Sverige och Danmark. År 1993 satte arbetet igång med att konstruera förbindelsen. Öresundsbron invigdes år 2000 av den svenske kungen Carl Gustaf och den danska drottningen Margrethe.
År 2010 körde bil nummer 100 000 000 över Öresundsbron. Öresundsförbindelsen är 16 km lång, och bron utgör den längsta delen på 7,8 km. Öresundsförbindelsen har bekostats m.h.a. lån, som förväntas vara återbetalda år 2050.
Peberholm är den konstgjorda ön som är en del av Öresundsförbindelsen. Ön är 4 km lång och har en area på ca 160 hektar. Från början var Peberholm stenig och saknade träd. Men därefter har många olika växter och djur kommit till ön naturligt, utan mänsklig hjälp. Det finns nu flera sällsynta arter på Peberholm. På platsen häckar det ungefär 30 fågelarter, och man har observerat hare, mus, kanin, hundratals arter av insekter och tiotals arter av spindlar på ön.

Review Overview

User Rating: 4.32 ( 3 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button