Dagens Muslim 21Nyheter

Viktigaste frågorna inför valet hos röstarna

Enligt en Sifo-undersökning som utförts på uppdrag av SvD för augusti så har antalet som uttryckt klimatet som en viktig valfråga fördubblats sedan juni. Bland de viktigaste valfrågorna är det fortfarande sjukvård och skola som är de viktigaste och klimatfrågan ligger på fjärde plats.
Enligt en intervju som SvD gjort med Sifos opinionschef Toivo Sjören framkommer det att fler frågor tenderar att beröra väljarna ju närmare valet man kommer. Invandringsfrågan har fortfarande en viktig plats för många väljare då den ligger på tredje plats, men en anledning till att just sjukvård och skola ligger först kan bero på att det påverkar människor direkt.
En anledning till att klimatfrågan fördubblats kan bero på sommarens extremväder och att människor börjar bli mer medvetna om klimatläget, men det är fortfarande något indirekt menar klimatforskare som SvD talat med.
Om effekterna hade fått direkta konsekvenser, exempelvis förhöjda matpriser, så hade möjligen opinionen sett annorlunda ut i den frågan.
Toivo framhåller att de frågor som hamnar högst brukar också ändras beroende på utfrågningar och debatter mellan politiker.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button