Dagens Muslim 20Nyheter

Almedalsveckan

Under den första veckan i juli ägde Almedalsveckan rum på Gotland som är en viktig plats för alla politiska partier och organisationer. Almedalsveckan samlar också flera intresseorganisationer från näringslivet och hela veckan ägnas åt att diskutera samhällsfrågor.I år är det 50 år sedan det första talet ägde rum i Almedalen och det är även valår i år, vilket innebar att de politiska partiernas närvaro var extra viktig.

Enligt arrangörerna är Almedalsveckan idag världens största demokratiska samlingsplats för samhällsfrågor. Bakgrunden till veckan kommer från tiden då Olof Palme 1968 talade till folket i Almedalen i Visby. Arrangemanget har sedan dess växt varje år och sedan 1991 finns samtliga riksdagspartier representerade under veckan. Förutom partiernas tal så ingår det även flera seminarier och evenemang i programmet, allt är kostnadsfritt och öppet för alla.

Denna öppenhet har dock fått kritik och lyft fram frågan om vilka som egentligen ska bjudas in under demokratins grundprinciper. Polisen har fått en del kritik för att tillåta högerextrema grupper demonstrera och störa ordningen under veckan. Statsminister Stefan Löfven kommenterade händelserna i sitt tal med att säga ”Det kokar inom mig när jag hör att nazister är i Almedalen”
Totalt besöktes Almedalen av fler än 40.000 personer förra året och antalet för i år har ännu inte publicerats. Antalet evenemang uppgick till fler än 4000, där seminarier var den vanligaste typen av evenemang. Intresseorganisationer och företag var de främsta arrangörerna under veckan, de vanligaste ämnena som diskuterades handlade om vård & omsorg, digitalisering eller demokrati.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button