Budskapet 03Svenska personligheter

Anders Celsius – en svensk uppfinnare och astronom

Anders Celsius är mest känd för den 100-gradiga Celsius-temperaturskalan som används världen över förutom i USA där man använder sig av Fahrenheit-skalan.
När Anders var 12 år visade han på en stor begåvning när han lyckades lösa alla matematiska problem i en lärobok från universitetet.
Celsius-temperaturskalan uppkom genom olika mätningar vid olika höjder där man utgick ifrån vattnets frys- och kokpunkt. Två andra stora fysiker vid namn Daniel Gabriel Fahrenheit och René Antoine Ferchault de Réaumur tog även fram temperaturskalor men använde sig av ett annat förhållningssätt när det kom till vattnets frys- och kokpunkt. Anders Celsius gav till sist vattnets fryspunkt till 100 grader och vattnets kokpunkt till 0 grader. Enligt källor var Carl von Linné en av de första som använde sig av skalan, men han föreslog att den skulle vändas upp och ner, så att fryspunkten blev 0 grader och kokpunkten blev 100 grader. Runt 1700-talet fanns det över 30 olika skalor som användes.

Anders Celsius blev professor i astronomi vid 29 års ålder vid Uppsala Universitet. Han reste runt om i världen med andra astronomer. Den mest betydelsefulla expeditionen som han gjorde var tillsammans med sex andra astronomer till Tornedalen.

När Anders var 12 år visade han på en stor begåvning

Detta för att se om Isaac Newtons teori om att jorden var rund stämde. Denna långa resa sägs vara en av anledningarna till hans tidiga död i tuberkulos. Anders Celsius var även med och såg till att Sverige gick över ifrån den julianska kalendern till den mer exakta gregorianska kalendern.

Review Overview

User Rating: 3.34 ( 4 votes)

Related Articles

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button