Dagens Muslim 14Svenska personligheter

Selma Lagerlöf – Sveriges första nobelpristagare i litteratur

Selma Lagerlöf föddes i Värmland i Östra Ämtervik den 20 november år 1858. Hon växte upp i ett litterärt hem och det var där hennes författarskap började. Selma uttryckte sig genom poesi redan som barn, men dessa kom aldrig att bli publicerade.
Selma Lagerlöf studerade på lärarhögskolan i Stockholm år 1881. Efter det började hon arbeta på en gymnasieskola för flickor i Karlskrona år 1885. Hennes första utgivna litterära verk var ”Gösta Berlings Saga” och den kom ut år 1891. Den boken kom på första plats i tidningens litterära tävling och delar av hennes första och mest framgångsrika saga blev publicerad i tidningarna Boken gick till en början förbi med tysta steg tills den dagen en dansk tidning uppmärksammat Selma Lagerlöfs bästa verk genom tiderna.

Kungafamiljen och Svenska Akademin i Sverige önskade båda att hon skulle ge upp sitt yrke som lärare och satsa på författarskapet. Det gjorde hon och Selma Lagerlöf reste till Italien och började skriva på hennes bok ”Antikrists mirakler”. Sedan skrev Selma Lagerlöf böcker såsom ”Jerusalem”, en novell som handlade om hur svenska bönder immigrerade till Jerusalem. Detta blev hennes första stora succé.

En annan känd barnbok är ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Denna var menad att bli en grundskolebok, men istället blev den en av världens mest kända barnböcker och översattes till många olika språk.
Selma Lagerlöf fick nobelpriset i litteratur år 1909, och år 1914 blev hon den första kvinnan som valts in i Svenska Akademin och gick bort den 16 mars 1940.

Review Overview

User Rating: 4.32 ( 3 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button