ArtiklarÖvrigt

Attackerna i Stockholm, Nya Zealand och Sri Lanka samlar oss!

Två år efter mordbranden i Imam Ali moské

Den 7:e april 2017 körde en man en stulen lastbil för att döda så många han kan på Drottninggatan i Stockholm. Cirka tre veckor senare, 30:e april under nattens mörker visade återigen ondskan sitt horn, då en gärningsman som lever i hat och mörker satte eld på moskén som är kallad efter profeten Muhammeds (Gvhf) förnämsta lärjunge Imam Ali (frid vare med honom). En man som cirka 1400 år innan dådet lärde: ”Folk är fientliga till vad de saknar kunskap om.”

Lösningen för de flesta problemen bl.a. fientlighet mot andra människor är kunskap. Liksom Koranen och sin mästare profeten Muhammed uppmanade han ständigt muslimer, i synnerhet sina följare och lärjungar att söka kunskap, insikt och fromhet.

Attacken mot moskén rubricerades som mordbrand. Gärningsmannen är fortfarande på fri fot och därav motivet oklart.

Folk är fientliga till vad de saknar kunskap om.

Den 15:e Mars 2019 en annan människa som plågas av samma sjukdom, dvs. okunskapens och följaktligen hatets mörker attackerar fredliga människor som hade samlats för fredagsbön i Nya Zeeland. En speciell attack som sändes live, och cirka 200 personer följde terrordådet utan att anmäla mannen. Dessa är varelser som inte riktigt förstått vad det innebär att vara en människa.

Den 21:a april 2019, medan fattiga, utsatta och fredliga kristna firade påsk i några av Sri Lankas kyrkor detonerades flera bomber i flera kyrkor och ett hotell. En omfattande och rå terrorattack som har krävt över 250 människoliv och hundratals skadade. Enligt srilankesiska polisen skall en ”muslimsk” organisation ha utfört detta som en hämnd för attacken i Nya Zealands Christchurch.

Det är märkligt att under endast 45 dagar kunna planera, förbereda och hitta folk att utföra så många simultana attacker. Det är därför mer sannolikt att organisationen hade planerat allt detta långt innan terrorattacken mot Christchurchs moskéer.

Om vi dock antar att detta verkligen var deras grundmotiv så finns det en viktig fråga som är aktuell i denna så väl som liknande situationer: Hur kan man döda fredliga och oskyldiga människor för att hämnas för andra fredliga och oskyldiga?

Ignorans låter vissa bland dem hatfyllda individer att under flera månader eller år noga planera sådana attacker men utan att besvära sig med frågor såsom: vilka är det egentligen jag dödar? Vad är deras brott?

Om deras paradoxala motiv och handling visar oss något så är det en manifestation av en blindhet, naivitet och ignorans. De som ligger bakom detta terrordåd borde ha ställt sig en enkel fråga: accepterar de dödade muslimerna som vi vill ”hämnas för” att vi gör en sådan attack mot dessa oskyldiga srilankeser? Eller, accepterar de ett sådant dåd mot en samling av folk som är likasinnade som terroristen vilken dödade dem?

Antagligen alla som dog under attacken på påskdagen fördömde av hela sitt hjärta attacken i Nya Zealand. Att sedan just hugga dessa hjärtan som en hämnd för de ihjälskjutna muslimerna är därför en sorglig paradox.

Nya Zealand terroristen påstod också att han dödar dessa muslimer för att bl.a. hämnas för terrorattacken på Drottninggatan 2017. Trodde denne terrorist att de fem som föll offer i Stockholm eller deras anhöriga skulle glädjas av att se hans skoningslösa attack? Självfallet fördömer de attacken i Nya Zealand och likaså reaktionen mot den i Sri Lanka.

Hur kan man döda fredliga och oskyldiga människor för att hämnas för andra fredliga och oskyldiga?

Muslimer såsom andra folk avskyr sådana dåd. Trots detta kommer somliga att på olika sätt att tömma sitt hat mot oskyldiga muslimer o.s.v. fortsätter ondskans cirkel som omringar vår utmattade och förvirrade värld att skymma människorna från varandra.

Det finns säkerligen många åtgärder som folk i olika samhällspositioner, offentliga såväl som privata kan göra. Något som vi alla kan och bör göra är att ta ansvar och inte låta sig bedras av okunskap utan istället handla insiktsfullt, något som förutsätter kunskap om andra.

att ta ansvar och inte låta sig bedras av okunskap

Det finns självfallet olika individer och krafter, i Sverige liksom andra delar av vår värld, som kommer att använda sådana attacker för att sprida hat mot olika folkgrupper. Vi som en muslimsk organisation anser att vi är skyldiga att kämpa mot krafter som står bakom, eller applåderar för, branden mot vår moské, Christchurch, påskdagens attack. Detta bl.a. genom att uppmuntra våra medlemmar liksom andra medmänniskor att inte låta sådana attacker skapa ännu mer hat och splittring bland folkgrupper utan istället arbeta för att låta dessa attacker hämta människorna närmare varandra. Då har vi lyckats hämnas för offren som har fallit för sådana terrorattacker.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button