ArtikelserieArtiklarDagens Muslim 24Hälsohörna

Hälsohörna 10 – ÄT FISK! Varför? Vilka typer? Hur? Del 3: Hur ska vi äta fisken?

I de föregående två delarna i denna artikelserie diskuterade vi varför det är viktigt att äta fisk, med fokus på det viktiga fiskfettet omega-3. Vi utforskade också vilka typer av fisk vi bör fokusera på i våra måltider. I denna sista del vill vi studera hur vi ska äta fisk.
I de islamiska traditionerna, i synnerhet de från Profetens (Gvhf) rena ätt (fvmd), får vi råd om att avstå från att äta rå fisk, såsom vissa typer av sushi. De rekommenderar också att man äter dadlar och/eller honung efter en fiskrätt. Vissa traditioner menar också att man bör avstå från att inta mejeriprodukter i en fiskrätt, samt att man bör undvika äta fiskrätter i sista måltiden under dagen.

Det brittiska nationella vårdsystemet National Health Service (NHS) och det amerikanska ”The American Heart Association” rekommenderar att man äter minst två portioner fet fisk per vecka. Från ett islamiskt perspektiv finns det återberättelser som rekommenderar att man ska äta fisk på onsdagar. Samtidigt avråds man från att äta för mycket fisk.

Slutsatsen från alla tre artiklar är att man bör försöka äta små feta fiskarter, såsom sill eller makrill, med dadlar och/eller honung, helst till lunch eller tidig middag, och att man försöker äta fisk två gånger i veckan, där onsdagar blir en fast fiskmåltidsdag!

För mer information fråga din läkare eller besök livsmedelsverkets hemsida på
www.livsmedelsverket.se

Review Overview

User Rating: 4.83 ( 2 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button