ArtiklarDagens Muslim 13

Föddes Jesus Kristus i december?

Trots att födelsedagen för den store profeten Jesus, son till Maria (fvmd), anses inträffa den 25 december är inte det exakta datumet för Jesus Kristus (fvmh) födelsedag speciellt tydligt. Under 200-talet e. Kr. ansåg man att Kristus födelsedag var den 6 januari. Men under 400-talet meddelade den katolska kyrkan att detta datum var den 25 december och att profetens dop var den 6 januari.

De kristnas kyrkor i Mesopotamien och Konstantinopel firade Jesus Kristus födelsedag den 6 januari ända fram till år 973 e. Kr.
Efter att Gregorios av Nazianzos (329-390) blivit vald som biskop meddelade han att Jesus födelsedag var den 25 december. Efter att biskopen lämnat posten återvände datumet till den 6 januari, och till slut meddelade man på 300-talet i den första så kallade konciliet (kyrkomöte) att Jesus (fvmh) födelsedag var den 25:e december och att hans dop var den 6:e januari. Efter det har de flesta kristna världen över firat denna händelse den 25:e december. Men i Västasien anser majoriteten att denna store profets födelsedag är den 6 januari och de firar hans födelsedag denna dag.

Anledningen till att den 25:e december valts som födelsedagen för de kristnas profet är att dyrkandet av Mithras (en gudsgestalt i det sena Romarriket) var väldigt populärt och inflytelserikt i Europa på den tiden. Mithras födelsedag var den 25:e december och för att de skulle glömma bort det meddelade man att denna dag var profeten Jesus Kristus födelsedag.
De flesta kristna världen över tar med sig granar till sina hus den 25 december eller innan det och smyckar den och förbereder sig

inför julen och Jesus Kristus födelsedag den 25:e december. I Sverige är julafton och juldagen även viktiga dagar och varje år samlas familjer tillsammans runt julbordet under dessa dagar.

Källa: www.adyannet.com

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button