Dagens Muslim 17Nyheter

Ett år efter terrordådet på Drottninggatan

Review Overview

User Rating: 3.6 ( 1 votes)

Rättegången mot den misstänkte Rakhmat Akilov har inletts. Akilv står åtalad för planering och utförande av terroristbrott då han den 7:e april 2017 körde en lastbil genom Drottninggatan där fyra personer dödades och flertal skadades.

Rakhmat Akilov står åtalad för planering och utförande av terroristbrott då han körde en lastbil genom Drottninggatan den 7 april 2017 och dödade fem personer samt 100-tals skadades. Det är klarlagt av polis och åklagare att han körde den lastbil som användes i dådet och att han även har åstadkommit en explosion i förarhytten i lastbilen. Akilov anhölls den 8 april och har suttit häktad sedan 11 april 2017, rättegången mot honom inleddes den 13 februari 2018 och förväntas pågå fram till maj.

I åtalet står det att Akilov med början från 16 januari 2017 har planerat och utfört ett terroristbrott som har allvarligt kunna skada Sverige och dess befolkning. Brottet har begåtts för att injaga fruktan hos Sveriges befolkning och att påverka Sveriges deltagande i dess militära utbildningsinsats mot IS i Irak. Enligt chattkonversationer så framkommer det att Akilov har velat utföra terroristbrott för IS räkning och har under planerandet studerat platser och förberett utrustning till en spränganordning.

Akilov har under häktningsförhandlingar erkänt sig skyldig till terroristbrott, men det innebär inte direkt att han kan bli åtalad för det. Åklagarens uppgift blir att bevisa att Akilov utfört något som kan skada den svenska staten och att han inte bara haft avsikt att döda människor, något som står uttryckligen i lagtexten om terroristbrott. Bevisen mot Akilov är flera, bland annat finns chattkonversationer från en mobiltelefon där han svurit ed till IS och uttryckt en vilja att utföra terroristdåd. Vidare har man funnit utrustning till en spränganordning och ett USB-minne med innehåll som kan knytas till IS.

I samband med att åtal väcktes 30 januari höll Akilovs försvarsadvokat Johan Erikson en presskonferens för att berätta hur hans klient upplever misstankarna som riktats mot honom. Han vill ha ett tidsbestämt straff och motsätter sig inte utvisning. Akilov hade själv räknat med att dö under attentatet.

Rättegången inleddes den 13:e februari med att åklagare Hans Ihrman presenterade sin sakframställan, dvs hur han anser att Akilov har planerat och utfört dådet följt av hur målsäganden – de som drabbats av gärningen – har upplevt dådet. Rättegången pågår fortfarande och fortsätter med målsägandeförhör och förhör med den tilltalade.

I en intervju med SvD berättade professor Mohammed Fazlhashemi att han läst delar av förhöret och säger sig att ”det finns tydliga likheter mellan Akilovs syn på islam och andra terrorister. Akilov har beskrivits som en vilsen person som inte förstått vad islam är. IS utnyttjar utsatta personer och deras samvete, genom att erbjuda dem en snabbväg till paradiset kan de rättfärdiga sina terroristbrott”, säger Fazlhashemi.

Rättegången pågår fram till maj preliminärt och slutgiltig dom förväntas komma före midsommar.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button